2023 december 02

A japán jegybank nem változtatott laza monetáris politikáján

Az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott a már hosszabb ideje tartó rendkívül laza monetáris politikáján a japán jegybank (BoJ) pénteken befejeződött kétnapos ülésén.

A pénteki döntés értelmében a kereskedelmi bankok jegybanknál elhelyezett rövid lejáratú betéteinek éves kamata mínusz 0,1 százalékon maradt, és nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák. Megtartották továbbá a plusz/mínusz 0,5 százalékos sávot, amelyen belül a tízéves államkötvények hozama ingadozhat.

A jegybank megjegyezte, hogy egyelőre nem tervez változtatni laza monetáris politikáján, ugyanakkor kész reagálni a konjunktúra és a pénzügyi feltételek alakulására a rendkívül jelentős belföldi és globális bizonytalanság közepette. Pénteken közölt kormányzati adatok szerint a júliusi 3,3 százalék után augusztusban háromhavi mélypontot jelentő 3,2 százalékos éves inflációt mértek Japánban. A japán jegybank által inkább figyelt, friss élelmiszerek nélkül számított árak négy hónapja a legkisebb ütemben, 3,1 százalékkal emelkedtek július után augusztusban is – közölte a távirati iroda.

Ez a mutató immár tizenhetedik hónapja mozog a japán jegybank 2 százalékos inflációs célszintje fölött. Ha az látszik, hogy a kitűzött inflációs célt várhatóan elérik, megfontolják a jelenlegi monetáris politika megváltoztatását – nyilatkozta pénteken Ueda Kazuo, a japán jegybank elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatón.