2024 július 23

Zelenszkij durva lépése Ukrajna vesztét hozza?

Felpörögtek az események az orosz-ukrán háborúban. Az oroszok nagy erővel nyomnak, főleg légicsapásokkal, tüzérséggel és gyalogsággal támadnak. A téli, tavaszi offenzívának meg is lehet az első nagy sikere. Eközben megtörtént amitól sokan tartottak. Zelenszkij ukrán elnök menesztette az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, miután Valerij Zaluzsnij és az elnök között a végletekig kiéleződtek az ellentétek. Az üggyel kapcsolatban megoszlik az ukrán társadalom véleménye. A döntésnek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek, viszont már tudjuk is ki lép majd Zaluzsnij helyére. Közeleg márciusi orosz elnökválasztás, így várhatóan az oroszok is rálépnek a gázra. Vajon az új parancsnok alatt hogyan változhat az ukránok stratégiája?

Zelenszkij döntése – nehéz helyzetben jött

A hosszú ideje ostrom alatt álló Avgyijivka városánál az oroszok hatalmas erőket mozgatnak meg, hogy el tudják foglalni a várost. Ezzel megalapoznák a tavaszi nagy offenzívájukat, és elérnék az első nagy sikert Bahmut megszerzése óta. A propaganda szempontjából is egy fontos mérföldkő lenne az október óta ostrom alatt levő Avgyijivka elfoglalása, hiszen közeleg a háború második évfordulója. Egyre reménytelenebbnek tűnik az ukrán védők helyzete is, akik a csütörtöki kinevezése óta már az új parancsnok vezetése alatt harcolnak. Zelenszkij Olekszandr Szirkszkij vezérezredest, az ukrán szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki az ukrán fegyveres erők főparancsnokának.

Európa nagy fába vágta a fejszét – ömlenek a lőszerek Ukrajnába

Bár a nyugati támogatások elakadtak és az európai vezetőknek csúfos vereséget kellett beismerniük, most Ukrajna újabb esélyt kaphat a nyugattól. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nagy bejelentést tett a szerdai sajtótájékoztatón. Az utóbbi időben rájárt a rúd Zelenszkij elnökre, hiszen a belső konfliktusok mellett drasztikusan megváltozott Amerika, Zelenszkij legnagyobb támogatójának hozzáállása az ukrajnai háborúhoz. Most viszont Európában felpöröghetnek a fegyvergyárak, hiszen Josep Borrell megígérte, hogy az év végéig 1 millió 155 ezer lőszert biztosítanak Ukrajnának. Közben a védelmi ipari komplexum termelése az év eleje óta 40 százalékkal nőtt.

Címlapkép forrása: Shutterstock