Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Háború – káosz Kijevben, áttörtek az oroszok, közeledünk a vége felé?

Egyre több helyen szakad át az ukrán védelem, újabb város került végveszélybe. Hatalmas káosz uralkodik Ukrajnában, Zelenszkij nemcsak Avgyijivka városánál néz szembe hatalmas kihívással. Miközben az oroszok már Avgyijivkánál dörömbölnek, az ukrán vezetőségnél is egyre több probléma merül fel. Zelenszkij vállát nyomja a vezérkari főnök lehetséges menesztése, illetve a lehallgatási botrány is. Vajon képes lesz Zelenszkij időben rendezni a konfliktust, vagy az ukrán rendezettség hiánya miatt az oroszok ünnepelhetnek?

Háború – orosz kézre kerülhet Avgyijivka

Újabban a hosszú ideje ostrom alatt álló Avgyijivka városánál sikerült az oroszoknak áttörést elérni az északi oldalról. Gyorsan romlik viszont a helyzet, most már bármikor elveszhet az ostromlott város. Az oroszok tavaly október óta hatalmas erőket mozgattak meg a város megszerzéséért, és az elmúlt napokban sikerült áttörni az ukránok védelmét a város északi részén. A keddi napon viszont már arról számolt be a portfolio.hu, hogy az orosz katonák már déli irányból is elkezdtek benyomulni a városba, és már minden irányból támadnak. Avgyijivka nagyon közel található Donyeck városához, stratégiai szempontból nagyon fontos szerepet töltött be. A térségből az ukrán tüzérség sokáig be tudta lőni az oroszok által ellenőrzött település nagy részét.

Botrány és véres harcok – mi lesz az ukránok sorsa?

Az utóbbi hetekben rájárt a rúd az ukránokra. Nem elég, hogy megindult az oroszok régóta várt téli, tavaszi offenzívája, az ország helyzetét nehezíti még a lehallgatási botrány, illetve Zelenszkij és az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka közötti vita is.

Amíg az ukránok a nyugati segélyekre vártak, orosz offenzíva indult Harkiv és Luhanszk megye térségében. Ivan Sztupak ukrán katonai szakértő szerint 2024 első felében Oroszország fog kezdeményezni, erre az ukránoknak fel kell készülniük. Egyetlen, amit tehetnek, hogy megpróbálják megtartani az állásaikat. A szakértő szerint egy újabb nagy tavaszi offenzívára már nem lesz ereje az ukrán hadseregnek. Nem csoda tehát, hogy drasztikusan megváltozott Amerika, Zelenszkij legnagyobb támogatójának hozzáállása is az ukrajnai háborúhoz. Már nem a területek visszaszerzése a legfontosabb célja a Nyugatnak, hanem hogy további területek már ne kerüljenek orosz kézre.

Kedden Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének a törvényhozásba való beidézése is megtörténtént. Jelentést várnak tőle az egyik ukrán internetes portál újságíróinak jogellenes lehallgatása ügyében. Zelenszkij 31-én elbocsátotta Roman Szemencsenkót, az SZBU államvédelmi osztályának vezetőjét. Napokon belül pedig menesztheti Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt – kettejük között a végletekig kiéleződtek az ellentétek. A döntésnek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock