Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Zelenszkij elleni lázadás – ez az utolsó esély a békére?

Áttörés előtt állhat Oroszország, ha a szakértők jóslatai bekövetkeznek, ugyanis a végletekig kiéleződtek az ellentétek az ukrán hadvezetés és Zelenszkij között. Egyre több szakértő temeti Ukrajna esélyeit. Több európai tisztviselő már egy Oroszország – NATO összecsapásra is figyelmeztette az uniós országokat. Bár Ukrajna megállta a helyét az elmúlt majd két évben az orosz agresszióval szemben, egyre több problémával néznek szembe, ami az ország vesztét okozhatja. Egy amerikai hírszerző már azt is megmondta, hogy mely városok felett veszítheti el az irányítást Ukrajna. Tényleg a szomszédunkba költözhet Oroszország? A kiéleződött ellentétek miatt lázadás készülhet Zelenszkij ellen?

Zelenszkij és a háború – Katasztrófa vár az ukránokra?

Fegyver nélkül képtelenek lesznek megnyerni a háborút. Bár Ukrajna szépen megállta a helyét az elmúlt majd két évben az orosz agresszióval szemben, több szakértő szerint is a történet végső fejezetéhez közeledünk. Drasztikusan megváltozott Amerika, Zelenszkij legnagyobb támogatójának hozzáállása az ukrajnai háborúhoz. Az Ukrajnának szánt támogatások továbbra sem indultak meg, és már nem a területek visszaszerzése a legfontosabb célja a Nyugatnak. Az amerikai kormányzat hosszú távú tervében az áll, hogy a mostani területüknél ne kerüljön több terület orosz kézre. Egy egykori amerikai hírszerző szerint azonban már most látszik, hogy veszítettek, és a háború katasztrófa lesz az ukránok számára. További 4 város elvesztését prognosztizálja, köztük Odessza, Mikolajiv, Harkiv és Dnyipropetrovszk.

Ivan Sztupak ukrán katonai szakértő szerint 2024 első felében Oroszország fog kezdeményezni. Bár a szakértő szerint az ukrán hadsereg képes lesz megtartani az állásait, arra azért felhívta a figyelmet, hogy egy újabb nagy tavaszi offenzívára már nem lesz erejük.

Ruslan Bortnyk, az Ukrán Politikaelemző és Menedzsment Intézet igazgatója szerint kiéleződött az ellentét az ukrán hadvezetés és Volodimir Zelenszkij között. Zelenszkij nem értett egyet a főparancsnok véleményével, amikor a parancsnok elismerte, hogy az ukrán hadsereg holtponton van a fronton. A belső konfliktusok miatt a hatalmi struktúra lehetséges átalakulására hívta fel a figyelmet.

Ukrajna eleshet és a NATO sincs biztonságban

Az Institute for the Study of War amerikai kutatócsoport jelentése szerint új offenzívára készül Oroszország, melynek megkezdését január vége és február eleje között várják. Ennél viszont sokkal nagyobb veszély is leselkedik Európára. Az ISW szerint Oroszország addig támadja majd Ukrajnát, amíg el nem foglalja az egész országot. Boris Pistorius, német védelmi miniszter szerint ezt követően Oroszország kevesebb, mint egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO-országokat is.

Címlapkép forrása: Shutterstock