Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Oroszország – elfoglalja Ukrajnát és a szomszédunk lesz?

Már a szakértők sem tartják kizártnak, hogy Oroszország végül megnyeri az Ukrajna ellen indított háborúját, és beköltözik Magyarország szomszédságába. Zelenszkij is egyre idegesebb, hiszen a nagy tavaszi ellentámadás kudarcot vallott annak ellenére, hogy a nyugati nagyhatalmak rendesen megpakolták fegyverekkel az ukránokat. Ivan Sztupak ukrán katonai szakértő szerint idén hasonló ellentámadásra már nem is lesz erejük az ukránoknak. Akadozik a fegyverszállítás, az oroszok napról napra egyre nagyobb pusztítást hagynak maguk mögött, és az ukránok komoly hiányban szenvednek, ami a lőszert illeti. Kompromisszumról sem beszélhetünk, hiszen a decemberi „titkos” tárgyalásra sem hívták meg az oroszokat. Az Institute for Study of War (ISW) szerint pedig Oroszország addig támadja majd Ukrajnát, amíg el nem foglalja az egész országot, ezért a nagyhatalmaknál akadozó támogatás végzetes következményekkel járhat.

Oroszország vs. Ukrajna – Miért temetik az ukránok esélyeit?

Az ukrán csapatok meglepően jól állták a sarat az elmúlt majd két évben, ehhez azonban nagyban hozzájárultak a nyugati segélyek. A tény, hogy Ukrajna 110 milliárd dollárnyi támogatástól eshet el, eddig nem létező kapukat nyithat meg az oroszok előtt. Az égető kérdés tehát, hogy meddig bírják majd az ukránok a segítség nélkül?

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a következő időszakban Amerikában a figyelem a választásokra fog irányulni. Ezzel pedig Ukrajna perifériára kerülhet. És ez még nem minden. A közel-keleti konfliktusok miatt Amerika figyelme tovább oszlik. Már nemcsak a Hamász támadásaira kell odafigyelni, hiszen a pénteki bombázás nagyon felbőszítette a húszi lázadókat, és a felkelők vezetője kijelentette, hogy “egyetlen amerikai agresszió sem marad megtorlatlanul”. Veszélyes eszkaláció előtt állunk, berobbanhat a Közel-Kelet puskaporos hordója. Nógrádi György azt is elmondta, hogy a helyzet eszkalációja miatt az amerikaiak bejelentették, hogy nem tudnak jelenleg újabb fegyverkapacitásokat fölszabadítani az ukránok számára.

Hatalmas támadásra készülnek az oroszok?

Az Institute for the Study of War amerikai kutatócsoport jelentése szerint új offenzívára készül Oroszország. A támadás megkezdését a következő hetekre várják, tehát valamikor január közepe és február 2. között veheti kezdetét, miután a talaj befagyott és Ukrajna kimerült pozíciói védelmében. Ezzel viszont az elfáradt és a nyugati segélyek hiányában szenvedő ukrán csapatok rémálma válhat valóra. Vajon az oroszoknak majd két évnyi kimerítő háború és hatalmas veszteségek után is van ereje egy újabb offenzívára.

Címlapkép forrása: Shutterstock