Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Zelenszkij egyre idegesebb – felesége is kitálalt

Január első hetén hatalmas forrongást okozott egy, az ukrán titkosszolgálat által közzétett videó, amelyben az SzBU, ukrán titkosszolgálati szervezet szerint sikerült megsemmisíteniük egy orosz vadászbombázót. Ez miatt aztán több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy az oroszok nagyon komoly bajban lehetnek. Azóta viszont fordult a kocka, és most az oroszok előtt áll a nagy lehetőség. Komoly áttörést érhetnek el, ha igazak a híresztelések. Forrhat Zelenszkij feje, de mi is történt valójában? Egyre nagyobb nyomás alá kerül Ukrajna, és az oroszokat pedig önbizalommal tölthetik el a legfrissebb jelentések.

Háború – Elakadt a támogatás, magára hagytuk Ukrajnát?

Az oroszok napról napra egyre nagyobb pusztítást hagynak maguk mögött, és az ukránok komoly hiányban szenvednek, ami a lőszert illeti. Ez pedig egy háborúban végzetes lehet. Az eddigi legnagyobb támogatóknál elakadt a folyamat. Ukrajna 110 milliárd dollárnyi támogatástól eshet el. Több ország is az ukránok segítségére sietett és például a nyugati nagyhatalmakon kívül India és Dél-Korea is felcsavarta a lőszergyártást. Ennek viszont csak 2024 második felére lesz foganatja, hiszen a legyártott lőpornak 6-9 hónapig állnia kell. Az égető kérdés tehát, hogy meddig bírják majd az ukránok a segítség nélkül?

Ez az ukrán valóság – Zelenszkij felesége is megszólalt

Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége X-oldalán tett közzé egy bejegyzést, melyben az oroszok kora reggeli támadásairól beszélt. Oroszország a leghidegebb téli reggelen is folytatta rakéta- és dróntámadásait. Az ukrán first lady hangsúlyozta, hogy a valóság az, hogy Ukrajna helyzetén csak fegyverekkel lehet változtatni. Ezzel pedig az utóbbi időben lassú és akadozó nyugati fegyver- és lőszertámogatásokra hívta fel a figyelmet.

Az akadozó nyugati segélyek végzetes problémát jelenthetnek, és Ivan Sztupak ukrán katonai szakértő szerint márciusig Oroszország lesz a kezdeményező fél. Egyes szakértők szerint legkorábban 2024 második felében fog megjelenni a felpörgő gyártás eredménye a háborúban, és Sztupak szerint az ukrán hadsereg képes lesz megtartani az állásait. Azt viszont kihangsúlyozta, hogy ellentámadásra már nem lesz erejük. Úgy tűnik újabb nagy tavaszi offenzívával nem számolhatunk.

Címlapkép forrása: Shutterstock