2024 június 21

Háború – titkos tárgyalás után békülnének Putyinnal?

Hatalmas forrongást okozott az amerikai sajtó, miután kikotyogta, hogy decemberben titkos tárgyalás volt a háború lezárásáról. Miközben Zelenszkij próbál minél több segélyt begyűjteni a szövetségeséitől, addig az orosz-ukrán háború békés lezárása is szóba került. Csak egy gond van – a tárgyalásokon Oroszország nem vett részt. Miután mindenkit meglepett az ukrán titkosszolgálat által közzétett videó, amelyen 2000 kilométerre az ukrán határtól megsemmisített orosz vadászbombázó látható, az oroszok is bekeményítettek. Bár Zelenszkij erősen állítja, hogy az orosz hadiipar kifulladóban van, az elmúlt napokban nem ez látható a csatatéren. Több szektorban támad az orosz hadsereg, nagy veszélyben lehet Ukrajna, ha nem kapnak újabb segélycsomagot. Miután Zelenszkij felesége is felszólalt az akadozó nyugati fegyver- és lőszertámogatások miatt, az ukrán elnök útra kelt. Olaszország szerint eljött az idő a háborús tárgyalások megkezdésére.

Zelenszkij meglepetésszerű látogatást tett Litvániába – ez az ukrán valóság

Szakértők szerint az akadozó nyugati segélyek végzetes problémát jelenthetnek, hiszen így az ukrán csapatoknak esélyük sem lesz egy újabb nagy tavaszi offenzívára. Ennek következtében Oroszországnál maradhat a kezdeményezés. Az Institute for Study of War (ISW) szerint Oroszország addig támadja majd Ukrajnát, amíg el nem foglalja az egész országot. Az ukrán elnöknek gyorsan lépnie kellett, ezért a balti államokba látogatott. A váratlan körút célja a háborús erőfeszítések támogatása. A szerdai napon Litvániába érkezett, ahol azzal érvelt, hogy Ukrajna bebizonyította: Oroszország megállítható. Ehhez viszont fegyverekre van szükség. Litvánia jóváhagyott egy hosszú távú katonai segélycsomagot, melynek összértéke 200 millió euró.

Háború – mikor lesz már béke?

Az olasz védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy Róma továbbra is szilárdan támogatja Ukrajnát, viszont hozzátette, hogy egyértelmű diplomáciai lépésre van szükség, hogy a háborúban álló felek között megkezdődhessenek a béketárgyalások. Litvániába tett látogatása során azonban Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna szövetségesei nem szólították fel őt arra, hogy a közel két éve zajló háború lezárásának lehetőségeit keresse.

Nehéz számokba önteni a háború békés lezárásának esélyeit, azonban sokat elárul a helyzetről a decemberi titkos tárgyalás, amelyre nem hívták meg Oroszországot. Továbbá jövő héten hétfőn rendezi meg Ukrajna és Svájc a szövetséges nemzetbiztonsági tanácsadók csúcstalálkozóját, amelynek középpontjában Ukrajna 10 pontos béketervének előmozdítása áll. Ahogy az várható volt, Oroszország nem vesz részt az eseményen.

Címlapkép forrása: Shutterstock