2024 július 13

NATO – világháborús tervek az asztalon, Putyin támadni fog?

Egy NATO tisztviselő mindenkit arra figyelmeztet, hogy a nyugati civileknek és fegyveres erőknek fel kell készülniük az Oroszországgal folytatott háború kiterjedésére. Egy ilyen esemény jelentős változásokat követelne meg az életünkben. Ukrajna majd két éve tartó szenvedéséből sokat tanulhatunk. Bár az oroszok terve, miszerint pár hét alatt elfoglalják az országot meghiúsult, egyre több szakértő tart attól, hogy az ukránok elveszíthetik a háborút. Az Institute for Study of War (ISW) szerint Oroszország addig támadja majd Ukrajnát, amíg el nem foglalja az egész országot. Ezen forgatókönyv megvalósulása esetén az oroszok beköltözhetnek Magyarország szomszédságába. Boris Pistorius, német védelmi miniszter azt is elmondta, hogy mikorra lehet számolni egy Oroszország – NATO összecsapással.

Zelenszkij ideges – A háborút képtelenek fegyver nélkül megnyerni

Ukrajna megállta a helyét az elmúlt majd két évben az orosz agresszióval szemben, azonban ez idő alatt teljesen a nyugati fegyver- és szegélyszállítások rabjaivá váltak. Mivel az utóbbi időben Zelenszkij egyre kevesebb támogatást kap, ezért az ukránok kilátásai is most már egyre borúsabbak. Sőt az utóbbi napokban az is kiderült, hogy egy hatalmas támadásra készülnek az oroszok. Már csak a megfelelő pillanatra várnak.

NATO és háború – a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni

A beharangozott nagy orosz támadás viszont még nem az, amivel most Európát fenyegetik a szakértők. Boris Pistorius, német védelmi miniszter szerint ugyanis Oroszország kevesebb, mint egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO-országokat. Vajon tényleg volna a háborús veszteségek és szankciók által megtépázott országnak ereje arra, hogy 5-8 éven belül meginduljon a NATO ellen? Úgy tűnik egyre többen gondolják, hogy az oroszok nem állnak le Ukrajna elfoglalása után. Lettország, Litvánia és Észtország pénteken megállapodott abban, hogy közös védelmi övezetet hoznak létre az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaikon a növekvő biztonsági aggályok miatt. Észtország 600 bunker elhelyezését tervezi az Oroszországgal közös, 294 kilométeres határán.

Ivan Sztupak ukrán katonai szakértő szerint 2024 első felében Oroszország fog kezdeményezni. Bár a szakértő szerint az ukrán hadsereg képes lesz megtartani az állásait, arra azért felhívta a figyelmet, hogy egy újabb nagy tavaszi offenzívára már nem lesz erejük.

Címlapkép forrása: Shutterstock