2024 június 14

Zelenszkij titkos fegyvere – Oroszországban folytatódik a háború?

Az ukrán sikerek után a tisztviselők azzal fenyegették Putyint, hogy a háború előrehaladtával egyre inkább orosz területre viszik majd a harcot. Hosszú ideig működött is Zelenszkij és az ukrán hadsereg titkos fegyvere. Sikert sikerre halmoztak és az ukrán dróncsapások az elmúlt hónapokban egyre mélyebbre hatoltak Oroszország területén. Augusztusban hat orosz régiót vettek célba, szerdán pedig ukrán drón csapott le hajnalban Szentpétervárban. Most viszont fordulhat a hadiszerencse, az oroszok gyorsan tanulnak, és rendkívül sok taktikát lemásoltak. Nyugati segítség nélkül mattot kaphat Zelenszkij. Hogyan tovább, sarokba szorulhatnak az ukránok?

Háború – cserben hagytuk Ukrajnát?

A nyugati fegyverszállítások elakadása miatt az ukrán csapatoknak komoly problémákkal kellett szembenézniük. Több hete húzódnak már a tárgyalások, és jelentős támogatástól eshet el Ukrajna. Most az európai vezetőknek újabb csúfos vereséget kellett beismerniük. Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő arról beszélt szerdán Brüsszelben, hogy a 2023-ban tett ígéretét az Európai Unió nem fogja elérni. A tavalyi év elején azt a célt tűzték ki, hogy márciusig egymillió tüzérségi lövedéket szállítanak le az ukrán csapatoknak. Ennek viszont közelébe sem ért eddig az unió. A tervezett mennyiségnek eddig mindössze egyharmadát sikerült eljuttatni Kijevbe. Sovány vigaszként azonban megemlíthetjük, hogy úgy tűnik az ukrán haderő megkaphatja az Egyesült Államok által beígért GLSDB nagy hatótávolságú rakéta-póthajtású bombákat.

Az oroszok lemásolták az ukránok titkos fegyverét

Zelenszkij a háború kezdetén komoly hátrányban volt Putyin légi erejével szemben, azonban az ukrán sikerek egyik legkritikusabb lépése a drónflotta kialakítása volt. A drónok okos használata komoly előnyt biztosított az ukránoknak. Akkora áttörést értek el a drónháborúban, hogy még Tajvan is megirigyelte azt. Az ukrán titkos fegyverarzenál alapos megvizsgálása után Tajvan megaprojektbe kezdett, hogy egy kínai invázió esetén olyan jól szerepelhessenek, mint Ukrajna. Mostanra azonban Kijev elvesztette előnyét a drónháborúban. Az orosz erők rendkívül sok taktikát lemásoltak. Ezen felül az utóbbi napokban fokozták a katonai offenzívát is. Vajon kezdetét vette a beharangozott nagy támadás?

Címlapkép forrása: Shutterstock