2024 április 14

Szezonálisan nőtt, éves szinten csökkent a szlovén GDP


A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal nőtt a GDP éves szinten, míg az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A jelentés szerint bár az éves szintű GDP-növekedés pozitív tartományban maradt, a növekedési ráták lényegesen alacsonyabbak voltak, mint az előző negyedévekben, amikor a gazdaság 7,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát.

A belföldi kiadások 2,7 százalékkal nőttek az előző negyedévi közel 11 százalékos növekedéshez képest, a bruttó tőkefelhalmozás növekedése pedig több mint felére, 6,7 százalékra esett vissza annak ellenére, hogy a bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése nagyjából nem változott az előző negyedévhez képest. A hozzáadott érték növekedése is a felére, 4,1 százalékra esett vissza, mivel az iparágak többségében lelassult az aktivitás.

Az egyetlen szektor, amely felgyorsult, az építőipar volt, az éves növekedés itt elérte a 10,4 százalékot, az előző negyedévi 7,7 százalékhoz képest. Ez az ötödik egymást követő negyedév, hogy az export meghaladta az importvolument.

A külkereskedelmi mérleg hozzájárulása a GDP növekedéséhez 0,8 százalékpont volt – tette közzé a távirati iroda.