2024 július 23

Elfogadta a román kormány a 2024-es költségvetést

Elfogadta a kétkamarás román parlament együttes ülése szerdán a 2024. évi állami költségvetést, amely 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel és 5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.

A büdzsé tervezetét a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormánykoalíció, illetve az RMDSZ és a (nem magyar) kisebbségi frakció 299 törvényhozója támogatta, 82-en – főleg az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) néven újonnan alakult ellenzéki összefogás törvényhozói – ellene szavaztak, hárman tartózkodtak. A nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői és szenátorai a voksolás előtt kivonultak a teremből. A társadalombiztosítási költségvetést is hasonló arányú többséggel szavazta meg a képviselőház és a szenátus szerdai együttes ülésén. Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök a szavazás után megköszönte az RMDSZ és a kisebbségi frakció támogatását és az általa a fejlődés költségvetésének nevezett törvény elfogadásához. Kiemelte: a beruházások immár kétszer akkora mértékben fognak hozzájárulni Románia gazdasági növekedéséhez, mint a fogyasztás.

Óriási beruházások várhatók

A kormányfő a költségvetési vita elején kifejtette: Románia minden eddiginél több pénzt, 120 milliárd lejt (9295 milliárd forint), vagyis a GDP 7 százalékára tehető összeget fog beruházásokra költeni állami forrásokból és európai uniós támogatásokból. A védelmi kiadásokra szánt összeg 2024-ben is a GDP 2,5 százalékának felel meg. Szerinte a nyugdíjasok, minimálbérből élők, a tanárok és a közigazgatási alkalmazottak – együttesen 12 millió állampolgár – jövedelme növekedni fog 2024-ben. Marcel Ciolacu szerint a minimálbért 2024 júliusától fogják ismét emelni. A kormány javaslata szerint – a jelenlegi 3300-ról – 3700 lejre, az átlagnyugdíj 2300-ról 2800 lejre emelkedik. A kormány eleget tesz a pedagógusok béremelésére vonatkozó korábbi vállalásainak. Ciolacu a bér- és nyugdíjemelések fedezetéhez szükséges költségvetési bevételek növelését az adóbehajtás hatékonyságnak növelésétől, az adócsalás visszaszorításától reméli.

A költségvetési szavazás után kiadott közleményében az RMDSZ rámutatott: sikerült elfogadtatnia azt a módosító javaslatot, amely többletforrásokat irányoz elő jövőre a román nyelv oktatására a kisebbségi gyerekek számára. Ugyanakkor folytatódhat a szövetség által kezdeményezett kórházfelújítási program is. Miután a kormánytöbbség a szövetség több fontos módosító javaslatát támogatta, a június óta ellenzékben lévő magyar érdekképviselet úgy döntött, hogy megszavazza a költségvetési törvényt. A szerdán elfogadott költségvetési jogszabály szerint a jövő évi román bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 1733 milliárd lej lesz. A bukaresti pénzügyminisztérium által kidolgozott törvény a költségvetési bevételeket 586 milliárd lejre, míg a kiadásokat 673 milliárd lejre becsüli. A bukaresti pénzügyi tárca 6 százalékos átlagos inflációval és havi 4733 lejes nettó átlagbérrel számolt – ismertette a távirati iroda.

5,7 százalékos államháztartási deficit

A román Költségvetési Tanács számításai szerint azonban a bevételek mintegy 19 milliárd lejjel – a GDP 1,1 százalékával – elmaradhatnak a tervezett szinttől. Emellett a kormány a kiadásokat is szerényebbre becsülte 4,5 milliárd lejjel, ami problémát jelenthet az államháztartási hiánycél tartásában. A független szakértői testület szerint Románia a tervezett 5 helyett, 6,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal zárhatja a 2024-es évet. Románia az idei költségvetést is 4,4 százalékos hiánnyal tervezte, de – Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint – az évet 5,7 százalékos deficittel zárhatja. Független szakértők szerint a román GDP-arányos hiány a 6 százalékot is elérheti, vagyis meghaladhatja a 2022-ben regisztrált 5,68 százalékot.

Borítókép: Shutterstock