2024 április 22

Orosz-kínai barátság – egyedül maradt Európa

Xi és Putyin barátsága komoly fenyegetést jelent Európa számára. A két vezető találkozását követően Európa nem dőlhet hátra. A növekvő aggodalom közepette Pedro Sánchez Spanyolország miniszterelnöke csütörtökön bejelentette, hogy a jövő héten Pekingbe repül tárgyalásokra. Őt követi majd Emmanuel Macron, francia elnök április 4-re tervezett útja. Az Európai Unió vezetői egymás után hívták fel a figyelmet egy brüsszeli találkozón, hogy Kína és Oroszország ezen a héten jelentős lépéseket tettek együttműködésük fellendítésében. Arra is figyelmeztettek, hogy nem nézhetik tétlenül, ahogy Peking és Moszkva olyan szövetséget köt, amely a világot még mélyebb válságba sodorhatja. A Brüsszelben tartott magánbeszélgetés során Macron sürgette kollégáit, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket annak megakadályozására, hogy Kína ennél is jobban elmélyíthesse Oroszországgal való viszonyát.

(www.shutterstock.com)

A véget nem érő ellenségeskedés

A Xi és Putyin között kijelentett „korlátlan barátság” miatt már eddig is komoly támadások érték Kínát. Az USA már többször is felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy Kína fegyvereket szállíthat az oroszoknak. Közben a Kínai Népköztársaság nem bírta hangsúlyozni, hogy a békét támogatják. A mostani találkozójuk után Kína és Oroszország kijelentette, hogy a gazdasági együttműködésre törekszenek és kölcsönösen tesznek majd egymás energiabiztonságáért.

Nagy bajban van Európa

Egy felettébb érdekes gondolatot képviseltek egyes uniós tisztviselők. „Kína nem tökéletes, de egy napon szükségünk lehet rá.” A változó geopolitika tétje alig lehetne ennél is magasabb Európa számára. Egy szorosabb partnerség Kína és Oroszország között azzal a kockázattal fenyeget, hogy az ukrajnai háború egy sokkal nagyobb méretű konfliktussá válhat. Ezen felül a tajvani helyzetet is ronthatja. Európa két nagyhatalom akarata közé szorulhat, hiszen továbbra is ott van a lehetősége egy katonai összecsapásnak Peking és Washington között Tajvan megszerzéséért. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint továbbra is ébernek kell lennünk. A jelenlegi feszült helyzetben a legkisebb probléma is teljes láncreakciót indíthat el.

Forrás: politico.eu; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock