2024 június 20

Betelt a pohár, Kína csúnyán odaszólt az USA-nak

A feszültség magas a nyugati nagyhatalmak és Peking között. Kína ugyanis vasárnap bejelentette, hogy védelmi költségvetését az elkövetkező évre 7,2 százalékkal emeli, figyelmeztetve a fokozódó feszültségekre. Már eddig is voltak gyanúsítgatások, pár héttel ezelőtt ugyanis az Egyesült Államok azzal vádolta Kínát, hogy készen állnak fegyvereket szállítani az oroszoknak, és már eddig is jelentős segítséget biztosítottak az agresszornak. Kína azonban a vádakat tagadta, és előállt egy béketervvel is. Ez mellett Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője erősen bírálta az USA viselkedését: „Az Egyesült Államok halálos fegyvereket küldött az ukrán csatatérre és fokozta a feszültségeket, miközben hamis és rosszindulatú vádakat terjeszt Kínáról.”

(www.shutterstock.com)

Forrhat Kína feje – Amerika most túl messzire ment?

Az orosz-ukrán helyzet mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy Kína Tajvannal való kapcsolata is egyre feszültebb. Rontják a helyzetet az Egyesült Államok döntései, amelyek egyáltalán nem a békére irányulnak. Úgy döntöttek, hogy nem hagyják magukra a szigetországot, és az ukránokhoz hasonlóan ide is szállítanak fegyvereket. Azon tény, hogy majd az USA segíti Tajvant Kína haragjával szemben, csak tovább ingerli a világ második legnagyobb gazdaságát. Múlt hét szerdán a Biden adminisztráció jóváhagyta a rakéták és a kapcsolódó berendezések lehetséges eladását Tajvan számára 619 millió dollár értékben. Xi a Kínai Népköztársaság területének részeként tekint Tajvanra, és már többször is jelezte, hogy szükség esetén akár erővel is, de ellenőrzése alá szeretné vonni a szigetországot. Az amerikai tisztviselők többször figyelmeztettek arra is, hogy Kína az elkövetkező években már megtámadhatja Tajvant.

(www.shutterstock.com)

Európának ébernek kell maradni

Bár Kína tagadta azon vádakat, hogy fegyverek szállítására készülne, ezzel segítve Putyin háborúját, Európa vezető diplomatája szerint a nyugatnak ébernek kell maradni. Kína szerepe a nemzetközi politikában Oroszország ukrajnai inváziója nyomán különösen érzékenyen érintette a nyugati hatalmakat. Hosszú ideig elutasította az invázió kifejezést, a nyugati terjeszkedést okolta, és a szankciókkal sem értett egyet. Ezen cselekedetek miatt kialakult kép is okozhatja az Európai Unió szorongását. Bár Kína tagadja fegyverszállítási terveit, illetve a békét hangoztatja, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint továbbra is ébernek kell lennünk.

Forrás: voanews.com; cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock