2024 július 23

Az ausztrál jegybank is szigorítja monetáris politikáját

Az ausztrál központi bank (RBA) monetáris politikai döntéshozó testülete kedden tartott ülésén 0,10 százalékon, rekordalacsony szinten hagyta az alapkamatot és fenntartotta a hároméves államkötvény 0,1 százalék körüli hozamszintjére kitűzött célt, összhangban a várakozásokkal. Némileg meglepte azonban az elemzőket az a döntés, hogy a jegybank egymilliárd dollárral, négymilliárd dollárra csökkentette a járványból való kilábalást segítő masszív eszközvásárlási programjának heti keretét.

Egyfajta engedményként azonban a monetáris tanács három hónappal meghosszabbította a programot, így november közepe helyett legalább 2022 február közepéig folytatják az eszközvásárlásokat a gazdasági fellendülés elhúzódása és a koronavírus delta mutációjának terjedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A tanács az ülés kiadott közleményben megerősítette, hogy fenntartja a rendkívül laza monetáris politikát, amíg ismét el nem érik a teljes foglalkoztatottságot és az infláció összhangba kerüljön a jegybanki céllal.

„A központi bank addig nem emeli az alapkamatot, amíg a tényleges infláció tartósan a 2-3 százalékos céltartományba nem kerül” – ismételte meg a tanács, amelynek előrejelzése szerint legkorábban 2024-ben teljesül ez a feltétel. Bár az RBA monetáris tanácsa korábban jelezte, hogy elkezdi csökkenti az eszközvásárlások keretösszegét, voltak olyan találgatások, hogy elhalasztja a kivezetés elindítását, mivel a járvány újabb fellángolása miatt a nagyvárosokban, Sydneyben, Melbourne-ben és Canberrában is újra elrendelték a zárlatokat, ami a tavalyi forgatókönyvhöz hasonlóan ismét erőteljes gazdasági visszaesést okoz.

Philip Lowe, az RBA kormányzója elismerte, hogy a vírus delta mutációjának gyors terjedése nagy károkat okoz, de a kilátásokat derűlátóan ítéli meg. Úgy fogalmazott, hogy a járvány újabb hulláma várhatóan késlelteti, de nem siklatja ki a gazdaság fellendülését. Az átoltottság emelkedésével párhuzamosan enyhítik a járványügyi előírásokat, így a gazdaságnak vissza kell pattannia – vélte.

A lassú kezdés után jelentősen gyorsult az oltási kampány. Ausztráliában szeptemberre a 16 éven felüliek 38 százaléka rendelkezett teljes körű védettséggel, és a lakosok 63 százaléka kapott legalább egy védőoltást. A jelenlegi ütem mellett valamikor októberre érik el a 70 százalékos átoltottságot. A tömegeket érintő zárlatokat a 80 százalék elérésekor oldanák fel, ami novemberre várható. Az idei második negyedévben lassult, de a vártnál így is erősebb volt a gazdasági növekedés, ám a járvány fellángolása miatt elrendelt szigorú intézkedések megtörhetik a fellendülést a folyó negyedévben.

A hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült a június 20-ával zárult három hónapban, éves összevetésben pedig 9,6 százalékkal nőtt. Tavaly 1,1 százalékkal csökkent az ausztrál GDP. A gazdaság a második negyedévben technikai recesszióba került, 1991 óta először, a második félévben azonban erőteljes fellendülés következett be a masszív és jól időzített monetáris és fiskális ösztönzésnek köszönhetően.