Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Kéthavi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban ezerrel, 202 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.

Erre még a szakértők sem számítottak

A szakértők várakozásának átlagában nagyobb, 210 ezres szám szerepelt. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten így csak minimálisan volt magasabb az október közepén jegyzett, akkor kilenchavi mélypontot jelentő 200 ezerhez képest. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 250-nel 207 750-re csökkent. Decemberben a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 834 ezerre esett az egy héttel korábbi 1 millió 868 ezerről. Elmaradva az elemzői várakozások átlagában szereplő 1 millió 871 ezertől. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására.

Ellenálló az amerikai gazdaság

Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulása ismét az amerikai gazdaság ellenállóképességét jelzi. Valamint arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok munkaerőpiaca még mindig viszonylag feszes. Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását, mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. A múlt héten közzétett foglalkoztatási adatok is az amerikai munkaerőpiac stabilitását mutatják.

Júniusra várható kamatcsökkentés

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) január 5-én ismertette, hogy az Egyesült Államokban a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 216 ezerrel nőtt decemberben a novemberi 173 ezer után. Jelentősen meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 170 ezret. A munkanélküliségi ráta november után decemberben is 3,7 százalék volt. Az elemzői várakozások átlagában 3,8 százalékos decemberi adat szerepelt. Legutóbbi, december 13-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. Mivel az amerikai munkaerőpiac ellenállóképessége révén továbbra is jelentős bérnövekedést biztosít, egyes közgazdászok arra számítanak, hogy a Fed májusban vagy júniusban dönthet kamatcsökkentésről – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock