Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Sebesen gyorsul az infláció az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben gyorsult az éves infláció 2023 decemberében.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben az elemzők által várt 3,2 százalék helyett 3,4 százalékra emelkedett decemberben az öthavi mélypontot jelentő novemberi 3,1 százalék után. Havi szinten a fogyasztói árindex az előző havi 0,1 százalékos és az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedést meghaladva 0,3 százalékkal emelkedett decemberben. Decemberben az energiaárak éves szinten 2,0 százalékkal, míg egy hónappal korábban, novemberben nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal estek vissza. Ezen belül a benzin ára 1,9 százalékkal csökkent az elmúlt 12 hónapban. Miközben a gázolaj ára 14,7 százalékkal esett, a földgázé pedig 13,8 százalékkal mérséklődött. Az áram ára 3,3 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban az előző havi 3,4 százalék után.

Az élelmiszerárak növekedése 2,7 százalékra mérséklődött decemberben a novemberi 2,9 százalékról. Emellett az új járművek és a ruházati cikkek árai is lassuló ütemben emelkedtek. A használt személygépkocsik ára pedig tovább csökkent decemberben. Lassuló ütemben emelkedett az egészségügyi ellátás és a szállítási szolgáltatások ára is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várt 3,8 százalék helyett 3,9 százalék, 2021 májusa óta a legalacsonyabb volt decemberben a novemberi 4,0 százalékot követően. Havi szinten a maginfláció az elemzői várakozásokkal összhangban és az előző havival megegyezően 0,3 százalék volt decemberben.

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, december 13-án zárult kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban. Legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, szeptemberben, novemberben és decemberben pedig nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon. Mivel az amerikai munkaerőpiac ellenállóképessége révén továbbra is jelentős bérnövekedést biztosít, egyes közgazdászok arra számítanak, hogy a Fed májusban vagy júniusban dönthet kamatcsökkentésről – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock