Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Váratlanul csökkentek az amerikai termelői árak

Az elemzők által várt szerény emelkedés helyett csökkent az amerikai termelőiár-index decemberben havi összevetésben.

Optimisták voltak az elemzők

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics pénteken azt közölte, hogy decemberben havi bázison a termelőiár-index szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal csökkent a novemberi azonos mértékű havi szintű esés után. A piac 0,1 százalékos havi emelkedést várt decemberre. Decemberben a termelőiár-index növekedése éves szinten 1,0 százalék volt az előző havi 0,8 százalékos emelkedés után. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb mértékű, 1,3 százalékos növekedés szerepelt.

Csökkent a termelői maginfláció

A gyakran változékony élelmiszer-, energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben az előző havi 2,0 százalék után 1,8 százalékra, 2020 decembere óta a legalacsonyabbra csökkent decemberben. Elmaradva az elemzői várakozások átlagában szereplő 1,9 százaléktól. A termelői magárindex havi összevetésben az elemzők által várt 0,2 százalékos emelkedés helyett október és november után decemberben is stagnált. Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét. Mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Növekedő fogyasztóiár-index

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön közzétett adatai szerint az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben az elemzők által várt 3,2 százalék helyett 3,4 százalékra emelkedett decemberben az öthavi mélypontot jelentő novemberi 3,1 százalék után. A Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várt 3,8 százalék helyett 3,9 százalék. 2021 májusa óta a legalacsonyabb volt decemberben a novemberi 4,0 százalékot követően – közölte a távirati iroda.

2 százalékos inflácós cél

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, december 13-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban., Legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, szeptemberben, novemberben és decemberben pedig nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon. A piacok továbbra is abban reménykednek, hogy a Federal Reserve márciusban megkezdheti kamatcsökkentést.

Borítókép: Shutterstock