2024 június 20

Rekordközeli számban kelnek útra az amerikaiak

Két évtizede nem látott számban terveznek utazást az amerikaiak a nyári utazási szezon nem hivatalos kezdetét jelentő ünnepi hosszú hétvégén – derül ki az amerikai autóközlekedési szövetség (American Automobile Association) előrejelzéséből.

A várakozások szerint az Emlékezet napja (Memorial Day) nemzeti ünnep alkalmából, csütörtök és hétfő között csaknem 44 millió amerikai kel útra, és tölti lakóhelyétől legalább 80 kilométer távolságban a hosszú hétvégét, ami 4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és megközelíti a 2005-ben feljegyzett 44 milliós abszolút rekordot. A legtöbben autóval utaznak, ami a május elején készült felmérés szerint 38 millió embert jelent. Az autós szervezet azt javasolja az utazóknak, hogy a közlekedési káosz mérséklése és az autópályákon való hosszú várakozás elkerülése érdekében. Aki teheti a kora reggeli órákban keljen útra a nagyvárosi térségekből, és próbálja kerülni az autóutakat vasárnap és hétfőn a délutáni és kora esti órákban – ismertette a távirati iroda.

A repülőtereken a hosszú hétvége idején megdőlhet a napi utasok számát jelentő rekord. Pénteken az Egyesült Államok repülőterein megközelítheti a 3 milliót azok száma, akik áthaladnak a biztonsági ellenőrzésen. Az eddigi napi rekord 2,91 millió, amit tavaly novemberben a Hálaadás ünnepét követően állítottak fel. Az Emlékezet napján az Egyesült Államok fegyveres erőinek szolgálatában meghalt katonákra emlékeznek, és minden évben május utolsó hétfőjén tartják. A nemzeti ünnep egyben a nyári turisztikai szezon nem hivatalos kezdete az amerikaiak számára.

Címlapkép forrása: Shutterstock