2024 június 20

Óriásit szakíthattál, ha ide tetted a pénzed!

Az idei év egyik legjobban teljesítő tőzsdei tech vállalata egyértelműen az Nvidia. A technológiai óriás 1064.69 dolláron zárt pénteken, ezzel idén már 114.99 százalékos pluszban van a részvény.

Óriásit szakíthattál, ha ide tetted a pénzed!

Az elmúlt 1 évben 248.64 százalékot erősödött az árolyam. Míg az, aki pontosan 5 évvel ezelőtt fektette be pénzét, mára 2834.08 százalékos növekedést érhetett el.

Nvidia – Brutális rally, jó jelentés és részvényfelaprózás

A chipgyártó a héten hozta nyilvánosságra első negyedéves gyorsjelentését. A várakozásoknak megfelelően az Nvidia megint túlteljesítette a kitűzött tervszámokat. Az előzetes elemzői várakozások 24.6 milliárd dolláros első negyedéves bevételről szóltak. Ezzel szemben a cég 26 milliárd dolláros bevételről számolt be.

Az árfolyam kilőtt a negyedéves gyorsjelentés után. A zárás utáni kereskedésben a részvény árfolyama történelme során először lépte az 1000 dolláros szintet. A technológiai óriás 1064.69 dolláron zárt pénteken, ezzel idén már 114.99 százalékos pluszban van a részvény.

Hamarosan azonban már „jóval alacsonyabb” árak jönnek. Ugyanis az Nvidia a negyedéves jelentéssel egyidejűleg 10:1 arányú részvényfelaprózást is bejelentett. Ennek értelmében hamarosan újra 100 dollár körüli árfolyamokat láthatunk majd. Ez azonban a cég értéket természetesen nem csökkenti. Az Nvidia korábban, 2021 közepén is végrehajtott egy négy az egyhez arányú részvényfelosztást.

„Tekintettel a részvényárfolyam elmúlt években tapasztalt jelentős felértékelődésére, a részvényfelosztás célja, hogy a részvénytulajdonlás elérhetőbbé váljon a munkavállalók és a befektetők számára.” – Indokolta a döntést a cég.

Képek forrása: Shutterstock

Forrás