Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az USA-ban

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban decemberben a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis  jelentése alapján.

Személyi jövedelmek

A személyi jövedelmek az elemzői várakozásokkal összhangban 0,3 százalékkal emelkedtek decemberben az előző havihoz képest a 0,4 százalékos novemberi bővülés után. A személyes kiadások az elemzői várakozásokban szereplő 0,4 százalék helyett 0,7 százalékkal emelkedtek az előző havival összevetve. Egy hónappal korábban 0,4 százalékos volt a növekedés havi bázison. Decemberben a szolgáltatásokra fordított kiadások 0,3 százalékkal, az árukra fordított kiadások 1,1 százalékkal nőttek. A tavalyi év utolsó hónapjában a szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a pénzügyi szolgáltatásokra és biztosításra (ezen belül különösen a portfóliókezelésre és a befektetési tanácsadásra), az egészségügyre (kórházi és járóbeteg-ellátásra), valamint a rekreációs szolgáltatásokra fordított kiadások járultak hozzá.

Az árucikkeken belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a gépjárművek és alkatrészek (elsősorban az új kisteherautók), az egyéb nem tartós fogyasztási cikkek (főként a vényköteles gyógyszerek), valamint a benzin és egyéb energiatermékek forgalma járult hozzá. A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató – lényegében a fogyasztói árak változása – az elemzői várakozásokkal összhangban 0,2 százalékkal emelkedett havi összevetésben az előző hónapban jegyzett 0,1 százalékos csökkenést követően. A személyes fogyasztási kiadások árindexe éves összevetésben az elemzői várakozásokkal és az előző havival megegyező mértékben 2,6 százalékkal nőtt decemberben – ismertette a távirati iroda.

Személyi jövedelmek

Az elemzők által szintén kiemelt figyelemmel kísért személyes C gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe az előző havi 0,1 százalék után az elemzők által várttal összhangban 0,2 százalékkal emelkedett havi szinten decemberben. A személyes fogyasztási kiadások magárindexe éves összevetésben az elemzői várakozásokban szereplő 3,0 százalék helyett 2,9 százalékkal, 2021 márciusa óta a leglassabb ütemben nőtt a tavalyi év utolsó hónapjában az előző havi 3,2 százalék után. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.