Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma

Az Egyesült Államokban 9 ezerrel, 224 ezerre, november közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A szakértők várakozásának átlagában kisebb, 212 ezres szám szerepelt. Két héttel korábban 189 ezerre, 2022 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban. A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 5250-nel 207 750-re emelkedett. A január 20-ával záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 898 ezerre, november közepe óta a legmagasabbra emelkedett az egy héttel korábbi 1 millió 828 ezerről. Meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 1 millió 840 ezret.

Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására. Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. Legutóbbi, január 31-én szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon. A célsáv az ötödik egymást követő alkalommal maradt 5,25-5,50 százalékon.

fed

A Fed a döntés indoklásában kiemelte, hogy a közelmúlt makrogazdasági mutatói alapján a gazdasági tevékenység stabil és megbízható ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése az elmúlt év eleje óta mérséklődött. De továbbra is lendületes, emellett a munkanélküliségi ráta alacsony maradt.

Borítókép forrása: Shutterstock