2023 január 27

Mérsékelten emelkedett a munkanélküli segélyért folyamodók száma az USA-ban


A december 3-ával végződött héten az új segélykérelmek száma 4 ezerrel, 230 ezerre emelkedett, amely megegyezik az előzetes elemzői várakozásokkal. A munkaerőpiaci folyamatok a karácsonyi szezon indulását jelentő Hálaadás nap (novemberben az utolsó csütörtöki nap) előtti héten általában nagy ingadozást mutatnak.

Az első értékelések szerint a segélykérelmek alakulásában nem hozott lényegi változást, hogy a technológia szektorban több ezer álláshely szűnt meg. A Twitter, az Amazon és a Facebook anyavállalata, a Meta is jelentős leépítésekről döntött.

Az új segélykérelmek száma az év elején még többnyire a heti 200 ezres szám alatt volt, majd emelkedni kezdett és július közepén éves csúcsra, 261 ezerre emelkedett. A kérelmek számának az emelkedése a munkaerőpiaci kereslet lanyhulásával hozható összefüggésbe, ami pedig a monetáris szigorításra vezethető vissza: a Federal Reserve (Fed) március óta hat alkalommal, összesen 375 bázisponttal emelte az irányadó kamatlábat. Ilyen gyors ütemű monetáris szigorításra utoljára az 1980-as években volt példa.

A Fed soron következő ülésén várhatóan 50 bázisponttal, 4,25-4,50 százalékra emeli az irányadó kamatot. A december 14-i ülés előtt még a pénteken esedékes ipari termelői árindex, a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexe, valamint jövő héten a novemberi inflációs adatok szolgálhatnak fontos iránymutatásként a jegybankárok számára a kamatemelés mértékét illetően.

A múlt heti erős amerikai munkaerőpiaci adatok az 50 bázispontnál is nagyobb kamatemelés irányába mutattak. Novemberben – a várakozásokat jócskán felülmúlva – a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 263 ezerrel nőtt, miközben a munkanélküliségi ráta közel 53 éves mélyponton, 3,5 százalékon állt – tette közzé a távirati iroda.