2023 január 27

Jöhet az Armageddon? – JPMorgan

A kiváltó ok

A piac várakozásai szerint a Federal Reserve addig emeli irányadó kamatlábát, amíg el nem éri az 5%-ot, majd egy kis időre megpihen.

De lehetséges, hogy a Fed úgy dönt, hogy az 5% közel sem elég. Ez akkor történhetne meg, ha az amerikai gazdaság tovább növekedik, miközben az infláció sem csitul.

Federal reserve épülete, Washington DC. USA.

A JPMorgan stratégái Nikolaos Panigirtzoglou vezetésével úgy döntöttek, hogy megvizsgálnak egy olyan forgatókönyvet, amelyben a Fed 2023 második felében 6,5%-ra emeli az irányadó kamatlábat. Megjegyezték, hogy a JPMorgan közgazdász csapata 28%-os valószínűséget tulajdonít ennek a forgatókönyvnek, tehát a lehetőségen belül van, még akkor is, ha a kamatpiac csak 10%-os valószínűséget számol ennek a kimenetelnek.

Armageddon?

A stratégák szerint az ügyfelekkel folytatott megbeszéléseken ezt a forgatókönyvet széles körben Armageddon-forgatókönyvnek tekintik. “Végül is, a Fed alapkamata utoljára 2000-ben volt 6,5%-on, és ezt az irányadó kamatszintet akkoriban nagyon súlyos veszteségek követték a kockázatos piacokon” – mondták.

A JPMorgan csapata azonban nem számítana arra, hogy a pénzügyi piacokon tényleges Armageddon következik be. “Véleményünk szerint, bár aligha kétséges, hogy [a 6,5%-os Fed-kamatlábak] negatívan hatnának a legtöbb eszközosztályra, beleértve a részvényeket, kötvényeket és hiteleket, az esetleges lefelé irányuló hatások valószínűleg korlátozottabbak lennének, mint amire egy Armageddon utalna” – mondták.

Forrás: marketwatch.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!