Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Kedvező hír érkezett az USA munkanélküliségéről

Az Egyesült Államokban 24 ezerrel, 209 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Ezt közölte az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán.

A szakértők véleményének átlagában nagyobb, 225 ezres szám szerepelt. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten csak mérsékelten volt magasabb az október közepén jegyzett kilenchavi mélypontot jelentő 200 ezerhez képest. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 750-nel 220 000-re csökkent. A november 11-ével záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 840 ezerre csökkent. Az egy héttel korábbi, csaknem kétéves csúcsot jelentő 1 millió 862 ezerről. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására – ismertete a távirati iroda.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. Legutóbbi, november 1-jén végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A piac többsége továbbra is arra számít, hogy a Fed következő, december 13-án végződő kamatdöntő ülésén változatlanul hagyja az irányadó dollárkamatot.