2024 július 14

Nagy a baj! Joe Biden több felszólítást is kapott

Az amerikai kongresszusban egyre több demokrata szólítja fel Joe Biden demokrata elnököt, hogy fejezze be újraválasztási kampányát, miután a 81 éves hivatalban lévő elnök a republikánus rivális Donald Trump elleni vitán nem állta meg a helyét – írja a Reuters.

Íme azoknak a törvényhozóknak a listája, akik nyilvánosan felszólították Bident, hogy ne induljon újra.

Lloyd Doggett képviselő

Doggett, az amerikai képviselőház tagja egy biztonságos demokrata körzetből, Texasból, az első kongresszusi demokrata volt, aki felszólította Bident, hogy lépjen vissza.

„Biden elnök továbbra is jelentősen lemaradt a demokrata szenátorok mögött a kulcsfontosságú államokban, és a legtöbb felmérésben lemaradt Donald Trump mögött” – mondta Doggett nyilatkozatában. „Azt reméltem, hogy a vita némi lendületet ad majd ahhoz, hogy ez megváltozzon. Nem így történt.”

Raul Grijalva képviselő

A liberális Grijalva, aki egy dél-adriai, a mexikói határ mentén fekvő arizonai körzetet képvisel, a New York Timesnak azt mondta: Itt az ideje, hogy Joe Biden befejezze a kampányát: „Ha ő lesz a jelölt, támogatni fogom, de úgy gondolom, hogy ez egy lehetőség arra, hogy máshol keressük”. Grijalva képviselői nem reagáltak a megkeresésekre.

Seth Moulthon képviselő

Moulton méltatta Biden szolgálatát az országért, de felszólította, hogy „George Washington nyomdokaiba lépve lépjen félre, hogy új vezetők emelkedhessenek fel és indulhassanak Donald Trump ellen” – mondta egy helyi rádióműsorban a massachusettsi körzetet képviselő demokrata.

Mike Quigley képviselő úr

Az Illinois államból származó mérsékelt Quigley az MSNBC-nek azt mondta, hogy Joe Bidennek félre kell állnia, és „hagynia kell, hogy valaki más csinálja ezt”, különben „teljes katasztrófát” kockáztat.

Angie Craig képviselőnő

Craig, akinek a körzetét a republikánusok novemberi visszahódítása szempontjából kiemelt fontosságúnak tartják. Ő volt az első hivatalban lévő képviselő egy rendkívül versenyképes körzetből, aki Biden lemondását követelte.

„Tekintettel arra, amit a múlt heti atlantai vitán láttam és hallottam az elnöktől, valamint arra, hogy a vitát követően maga az elnök nem adott erőteljes választ, nem hiszem, hogy az elnök hatékonyan tud kampányolni és nyerni Donald Trump ellen” – mondta Craig.