2024 július 18

USA – Nőtt a munkanélküliség júniusban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre júniusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a munkanélküliségi ráta pedig a várt stagnálás helyett emelkedett az előző havihoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 206 ezerrel nőtt júniusban a lefelé módosított májusi 218 ezer után. Az elemzők kisebb, 190 ezres növekedést vártak júniusra. A munkanélküliségi ráta az elemzők által várt stagnálás helyett 4,1 százalékra, 2021 novembere óta a legmagasabbra emelkedett júniusban az előző hónapban jegyzett 4,0 százalék után.

A munkaerőpiaci részvételi arány az előző havi 62,5 százalék után 62,6 százalékon állt júniusban. Az év hatodik hónapjában az átlagos órabér éves szinten az elemzők által várttal összhangban 3,9 százalékkal, 2021 júniusa óta a legkisebb mértékben emelkedett az előző hónapban regisztrált 4,1 százalékos növekedés után. Júniusban az átlagos órabér az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőtt havi összehasonlításban, kisebb mértékben az előző havi 0,4 százalékos emelkedésnél. A heti átlagos munkaidő 34,3 óra volt júniusban az előző havival és az elemzői várakozásokkal megegyezően.