2024 július 23

Joe Biden – Egyre többen kérik, hogy lépjen vissza

Joe Biden elnök kijelentette: „Nem megyek sehová”, miközben számos demokrata felszólította, hogy fejezze be újraválasztási kampányát, és a csütörtöki július negyedikei ünnepségeket arra használta fel, hogy visszavágjon az állóképességével és mentális éberségével kapcsolatos kételyeknek, hogy folytassa a kampányát.

A 81 éves demokrata képviselő bizonytalan szereplése a republikánus riválisával, Donald Trumppal folytatott június 27-i vitán azt jelenti, hogy minden egyes szereplését alaposan megfigyelik. Sok demokrata szavazó aggódik amiatt, hogy képes lesz-e tartani a következő 4 és fél évben a fárasztó munkatempót, és pártja egyes tagjai már sürgetik, hogy lépjen vissza – írja a Reuters.

Joe Biden csütörtökön a Fehér Házban rendezte meg az amerikai függetlenség napjának éves ünnepségeit, köztük egy grillezést néhány ezer aktív szolgálatot teljesítő katonatiszt és családtagjaik számára.
Biden, aki nyakkendő nélküli öltönyben volt, beszédét egy erőteljes „Boldog Függetlenség Napját!” kezdetű szózattal kezdte.

A súgógépből felolvasva Joe Biden nem követett el nagyobb hibákat a rövid beszédében, de egy ponton úgy tűnt, hogy eltér a forgatókönyvtől, amikor utalt egy háborús temetőre, amelyet Trump nem volt hajlandó meglátogatni, amíg hivatalban volt.

„Egyébként, tudod, voltam abban az első világháborús temetőben Franciaországban. Amelyikbe az egyik kollégánk, egy volt elnök nem akart bemenni…” – mondta, hangja halkra ereszkedett és elakadt.
„Valószínűleg amúgy sem kellett volna mondanom” – tette hozzá Joe Biden, mielőtt folytatta volna mondandóját.

Miközben Biden elvegyült a vendégek között és szelfiket készített velük, valaki odaszólt neki, hogy „folytassa a harcot”.

„Megfogtál, ember. Nem megyek sehova” – mondta Biden, megismételve ígéretét, hogy a versenyben marad a növekvő, félreállásra szólító felhívások ellenére is.

Walt Disney unokája is felszólalt Joe Biden ellen

Abigail Disney, a nevét viselő vállalatot alapító Walt Disney unokája, aki a demokraták egyik legnagyobb adományozója, a legújabb adományozó, aki felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökválasztástól, és csütörtökön a CNBC-nek azt mondta, hogy addig nem adományoz a Demokrata Pártnak, amíg Biden ezt nem teszi meg.
Kamala Harris alelnök a vezető esélyes arra, hogy átvegye a helyét a november 5-i választáson, ha Biden visszalépne – mondták források, bár szövetségesei úgy vélik, el tudja oszlatni a választók és az adományozók aggodalmait.
Biden naptárában az események között szerepel egy pénteki, az ABC Newsnak adott interjú, amelyet teljes terjedelmében szombaton 20 órakor ET (0000 GMT) sugároznak. Ugyanezen a napon Wisconsinba utazik egy kampánygyűlésre.