2024 július 22

USA – Vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adatai szerint.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 150 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban az Egyesült Államokban. Elemzők jelentősebb, 160 ezres növekedést vártak a májusi 157 ezer után. Júniusban a 20-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 13 ezerrel nőtt, a 20 és 49 közötti alkalmazotti létszámú cégeknél 8 ezerrel csökkent, az 50-249 fős középvállalatoknál 65 ezerrel bővült, a 250-499 alkalmazottat foglalkoztatóknál 23 ezerrel emelkedett, míg az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 58 ezerrel bővült a munkahelyek száma. Az állásukban maradók éves bérnövekedési üteme három egymást követő hónapban jegyzett 5,0 százalék után 4,9 százalékra lassult júniusban, míg a munkahelyet váltók bérnövekedése az előző havi 7,8 százalékról 7,7 százalékra mérséklődött.

A munkahelyek számának növekedése szilárd volt ugyan, de nem széles körű; ha a szabadidő és a vendéglátás területén nem lett volna fellendülés a munkaerő-felvételben, a júniusi adatok gyengén alakultak volna – nyilatkozta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó júniusi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken teszik közzé. A szakértők 190 ezres növekedést várnak a májusi 272 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint 4,0 százalékon stagnált júniusban.