2024 július 22

Joe Biden nem hagyja annyiban a Trump ügyet – „Amerikában nincsenek királyok”

Joe Biden elnök hétfőn elítélte a legfelsőbb bíróság döntését, amely kimondta, hogy az elnököknek abszolút mentelmi joguk van a büntetőeljárás alól az alapvető hivatali cselekmények miatt, és szigorú figyelmeztetést adott ki Donald Trump volt elnök esetleges második mandátumával kapcsolatban.

Biden: „Amerikában nincsenek királyok”

„Amerikában nincsenek királyok. Mindenki, mindannyian egyenlőek vagyunk a törvény előtt. Senki, senki sem áll a törvény felett, még az Egyesült Államok elnöke sem” – mondta Joe Biden a Fehér Házból tartott beszédében.

„A Legfelsőbb Bíróság mai döntésével az elnöki mentelmi jogról ez alapvetően megváltozott. Gyakorlatilag gyakorlatilag nincsenek korlátok arra vonatkozóan, hogy mit tehet az elnök. Ez egy alapvetően új elv, és veszélyes precedens, mert a hivatal hatalmát többé nem fogja korlátozni a törvény, még az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságát is beleértve”.”

A legfelsőbb bíróság 6-3-as, ideológiai irányvonalak mentén hozott döntésében kimondta, hogy Trump büntetőjogi mentességre hivatkozhat néhány olyan intézkedéséért, amelyeket elnökként tett, mielőtt távozott volna hivatalából, ami valószínűleg még tovább késlelteti a január 6-i intézkedéseivel kapcsolatos szövetségi választási felforgatási perét.

A döntés elutasítja egy szövetségi fellebbviteli bíróság februári döntését, amely szerint a volt elnök nem élvez mentességet az elnöksége alatt elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt, amelyeket a 2020-as választási eredmények megfordítása érdekében követett el.

Biden ismételten figyelmeztetett, hogy az elnök hatalmának határai mostantól kizárólag a hivatal viselőjén és az általa hozott döntéseken múlnak. Szerinte Trump veszélyt jelentene ebben a szerepben.

Mindenki aggódik Biden teljesítménye miatt

A feltűnően politikai beszéd Joe Biden kampánya szempontjából kritikus pillanatban érkezett. Ezzel megpróbálja visszaverni a korával kapcsolatos aggodalmakat, amelyeket a múlt heti elnökjelölti vitán nyújtott teljesítménye súlyosbított. Bizonytalan teljesítménye aggodalmat keltett néhány nagy adományozója körében. Ez kényelmetlen kérdéseket vetett fel a demokraták számára. Elgondolkodtak, vajon maradjon-e a listájukon, és hogy töltsön-e további négy évet a Fehér Házban.

A hétfői beszéd során Biden ébernek tűnt, és energikusan olvasott fel súgógépből a Fehér Ház Cross Halljában. Kérdésekre azonban nem válaszolt, ötperces, megírt nyilatkozata után azonnal távozott.

Hétfőn Biden utalt a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumban kitört lázadásra, és azt „Amerika történetének egyik legsötétebb napjának” nevezte. Azt mondta, hogy a bíróság döntése miatt nem valószínű, hogy Trumpot bíróság elé állítják a választások előtt azzal a lázadással kapcsolatos büntetőjogi vádak miatt.

A bíróság döntése technikailag lehetővé teszi Jack Smith különleges ügyész számára, hogy folytassa Trump elleni választási felforgatási ügyét. Számos technikai kérdés azonban megoldatlan maradt. Emiatt egyre valószínűtlenebb, hogy a tárgyalás a novemberi választások előtt megkezdődjön. Smith ügye most visszakerül az alsóbb fokú bíróságokhoz. Ezeknek a bíróságoknak felül kell vizsgálniuk Trump lépéseit a 2020-as választások eredményének megdöntésére. El kell dönteniük, hogy ezek a lépések hivatalosak voltak-e és mentességet élveznek, vagy magánjellegűek, és ezért nem.

Senki sem áll a törvény felett

A többség szerint Trumpnak az Igazságügyi Minisztériummal folytatott beszélgetései – az arra irányuló erőfeszítései, hogy megpróbálja a tisztviselőket a választások megdöntésére irányuló kísérletéhez csatlakoztatni – abszolút mentesség alá tartoznak. Más hivatalos cselekményekre és az elnök által gyakorolt rutinszerűbb hatáskörökre vonatkozóan a bíróság azt mondta, hogy legalább némi mentesség van, és nagyrészt az alacsonyabb szintű bíróságokra bízta ennek rendezését. Ez a folyamat hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

Talán még ennél is fontosabb, hogy a többség egyértelművé tette: a hivatalos cselekmények nem vehetők figyelembe bizonyítékként egy perben. Ez jelentősen megnehezítheti Smith számára az érvényesülést. John Roberts főbíró azt is írta, hogy az alsóbb fokú bíróságok nem vehetik figyelembe a volt elnök indítékát. Ez lehetővé teheti Trump ügyvédeinek, hogy azzal érveljenek: Trump nem próbálta megdönteni a számára kedvező választást.

„Tudom, hogy tiszteletben tartom a három és fél éve fennálló elnöki jogköröm korlátait, de bármelyik elnök – beleértve Donald Trumpot is – mostantól szabadon figyelmen kívül hagyhatja a törvényt” – mondta Biden.

Régóta bevett jogi elvek

Joe Biden, aki a demokrácia védelmét kampánya központi tételévé tette, a döntést a Legfelsőbb Bíróság általánosan elterjedt mintának nevezte, amely „régóta bevett jogi elvek széles körét” ássa alá, és a szavazati joggal és a polgári jogokkal kapcsolatos más döntésekre mutatott rá, miközben hallgatólagosan kijelölte az elnökválasztás tétjét.

Hozzátette, hogy most a választóké a végső szó Trump felelősségre vonása felett.

„Az amerikai népnek el kell döntenie, hogy akarja-e Donald Trumpra bízni … az elnökséget, most már annak tudatában, hogy még bátrabb lesz arra, hogy azt tegye, amit akar, amikor csak akarja”.

Hozzátette: „Egyetértek (Sonia) Sotomayor bírónő mai különvéleményével. A következőket mondta: „A hivatalos hatalom minden egyes használatában az elnök most a törvények fölött álló király. A demokráciánkat féltve, másként vélekedem”, vége az idézetnek. Az amerikai népnek is ellenkeznie kellene. Én nem értek egyet.”

A legfelsőbb bíróság döntésének azonnali hatása volt – Trump jogi csapata hétfőn levelet nyújtott be, amelyben a volt elnök New York-i bűnügyi hallgatási pénzperében hozott ítéletének megtámadását kérte az elnöki mentelmi jogról szóló legfelsőbb bírósági döntés alapján – mondta el egy forrás a CNN-nek.

Trump ügyvédje levelet nyújtott be Juan Merchan bíróhoz, amelyben engedélyt kért az ítélet megtámadására irányuló indítvány benyújtására – mondta a forrás. Ha a bíró engedélyezi Trumpnak az indítvány benyújtását, az késleltetheti Trump – jövő hétre kitűzött – ítélethirdetését, hogy a felek tájékoztathassák a kérdést. A manhattani kerületi ügyészség a forrás szerint hétfőn nem nyújtotta be az ítélethirdetésre vonatkozó beadványát a várakozásoknak megfelelően.