2024 július 23

Mi történne ha Joe Biden visszalépne?

Joe Biden kritikán aluli vitateljesítménye azonnal újabb kérdéseket váltott ki az aggódó demokratákból, hogy nem hagyja-e ott az elnökjelöltségért folyó versenyt.

Ez nem lenne egyszerű folyamat, mivel Joe Biden a demokraták várható jelöltje. Az előválasztásokon szavazók elsöprő többsége őt választotta. Az előválasztási szezonban alig volt ellenfele. Az a tény, hogy szinte az összes pártdelegátust megnyerte, azt jelenti, hogy valószínűtlen, hogy akarata ellenére kiszorulna a versenyből.

„Ez már nem a 60-as évek. A választók választják meg a jelöltet. Ő a jelölt” – mondta David Axelrod, a CNN elemzője és demokrata stratéga Biden csütörtök esti vitán nyújtott teljesítményére reagálva a CNN műsorában.

2024-ben minden nagyon más lenne, ha Joe Biden úgy döntene, hogy kiszáll a versenyből. A demokraták konvenciója augusztusban Chicagóba tér vissza. Ha a vezető jelölt a legtöbb előválasztás után vagy a konvenció alatt kiszállna, az nagy hatással lenne. Az egyes küldötteknek kellene megválasztaniuk a párt jelöltjét a konvención vagy egy virtuális névsorolvasás során.

Ezek a küldöttek nem csak arra kötelezték magukat, hogy Joe Bidenre szavazzanak, hanem a kampánya is jóváhagyta őket. Bár a kongresszusi küldöttek többsége dönthetne úgy, hogy új jelöltet választ, ehhez azonban az elnök saját támogatóinak tömeges disszidálására lenne szükség. Ez azt is jelenti, hogy ha Biden kiszállna a versenyből, akkor nagyrészt Biden támogatói lennének felelősek az utódjának kiválasztásáért.

Ki léphetne Biden helyére?


Feltételezhetjük például, hogy Kamala Harris alelnök asszony lenne az egyik legnagyobb esélyes arra, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén a szavazólapon szerepeljen. De lennének más potenciális jelöltek is, akik korábban azzal érveltek, hogy hatékonyabb kampányt tudnának folytatni Donald Trump volt elnökkel szemben.

Vajon valaki, mint például Gavin Newsom kaliforniai kormányzó – aki a csütörtöki vita nyomán fenntartások nélküli támogatását ajánlotta fel Joe Bidennek – kihívója lenne Harrisnek a konvención? Az utódlás eldöntése megosztó és csúnya lehet. A küldötteken múlna, hogy fáradságos lobbizást követő szavazások sorozatában eldöntsék, kit válasszanak.

A demokrata oldalon egy másik csoportot is figyelembe kell venni: a „szuperdelegáltakat”, a mintegy 700 magas rangú pártvezetőt és választott tisztségviselőt, akik pozíciójuk alapján automatikusan küldöttek a konvención. A rendes pártszabályok szerint ők nem szavazhatnak az első szavazáson, ha a jelölést megingathatják, de a további szavazásokon szabadon szavazhatnak.