2024 július 14

Az Egyesült Államokban csökkentek az építőipari kiadások

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások májusban havi összevetésben az Egyesült Államokban.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által hétfőn közzétett adatok szerint májusban havi összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkent az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke az előző havi 0,3 százalékos bővülést követően. Az elemzők ezzel szemben 0,1 százalékos bővülést vártak májusra. Éves összevetésben 6,4 százalékkal nőttek az építőipari kiadások májusban. Az év első öt hónapjában az építőipari kiadások 8,8 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban.

befektetés hozam

Májusban a magánberuházási projektek építőipari kiadásainak szezonálisan kiigazított évesített értéke 0,3 százalékkal csökkent havi szinten, ezen belül a lakáscélú ingatlanok építési költsége 0,2 százalékkal csökkent havi bázison, míg a nem lakáscélú magánépületekre, például gyárakra fordított kiadások 0,3 százalékkal csökkentek. Az állami építési projektekre fordított kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke 0,5 százalékkal nőtt havi összevetésben májusban. Az Egyesült Államokban az építőipari kiadások a hazai össztermék (GDP) mintegy 4 százalékát adják.

Képek forrása: Shutterstock