2024 február 21

Javult a munkanélküliség az USA-ban

Az Egyesült Államokban 9 ezerrel, 218 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Ezt közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

A szakértők várakozásának átlaga kissé nagyobb, 220 ezer volt. Három héttel korábban 189 ezerre, 2022 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban. A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 3750-nel 212 250-re emelkedett. A január 27-ével záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 871 ezerre csökkent az egy héttel korábbi 1 millió 894 ezerről, elmaradva az elemzői várakozások átlagában szereplő 1 millió 878 ezertől. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását, mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. A legutóbbi, január 31-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon. A célsáv az ötödik egymást követő alkalommal maradt 5,25-5,50 százalékon – közölte a távirati iroda.