Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Erős a munkaerőpiac Amerikában

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál jelentősen nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma májusban – derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet csütörtökön közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 278 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban. Piaci elemzők jóval kisebb, 170 ezres növekedést vártak májusra az áprilisi 291 ezer után. A munkaadók erőteljes munkaerő-felvétele nem fokozza az inflációs aggályokat, mivel a bérek növekedése jelentősen lassul. Az ADP adatai azt is mutatják, hogy az állásváltók bérének emelkedése második hónapja mérséklődik – fogalmazott Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

Májusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 235 ezerrel nőtt, az 50-499 fős középvállalatoknál 140 ezerrel bővült, az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig 106 ezerrel csökkent a munkahelyek száma. Az állásukban maradók éves fizetésének növekedése az előző havi 6,7 százalékról 6,5 százalékra lassult májusban. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó májusi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 190 ezres növekedést várnak az áprilisi 253 ezer fős emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint az áprilisban mért 3,4 százalék után 3,5 százalék lesz májusban – közölte a távirati iroda.