2023 január 29

Elon bíróság előtt – Közben újra emelkedik a Tesla

Tárgyalás vár holnap Elon Muskra és a Teslára is egy 2018-as ügyben. A vádat a vállalat részvényesei fogamazták meg, egy 4 évvel ezelőtti nyilatkozat alapján. Musk akkor azt állította, hogy a Tesla magánkézbe vételéhez biztosítva van a finanszírozás.

A per

A per azon részvényesek kártérítését kéri, akik a Musk 2018. augusztus 7-i tweetjét követő napokban vásároltak vagy adtak el Tesla-részvényeket. A vállalat részvényei felfelé száguldottak, majd 2018. augusztus 17. után ismét estek, amikor a New York Times arról számolt be, hogy a magánkézbe vételi ajánlat finanszírozása “korántsem biztos”.

A részvényesek nem részletezték a kárt, de azt mondták, hogy Musk tweetjei “milliárdokba” kerültek a befektetőknek. Az alperesek, akik között hét jelenlegi és korábbi Tesla-igazgató is van, tagadták a vádakat.

A nyitóbeszédek még kedden megkezdődhetnek, miután kiválasztják az esküdtszéket. A lehetséges esküdteket előre megkérdezték arról, hogy mi a véleményük Muskról, és van-e Tesla járművük.

Musk arra kérte Edward Chen amerikai kerületi bírót, hogy az ügyet helyezze át Texasba, azzal érvelve, hogy túl sok potenciális esküdt elfogult vele szemben, mert a helyi média negatívan számolt be a Twitternél történt elbocsátásokról, amelyet októberben vett át. Az ügyet felügyelő bíró a múlt héten elutasította ezt a kérést.

Nem új ügy

A befektetők 2018 augusztusában pereltek, nem sokkal azután, hogy Musk a Twitteren közzétette, hogy fontolgatja a Tesla részvényenkénti 420 dolláros áron történő magánkézbe vételét. “A finanszírozás biztosított” – írta. Ugyanezen a napon egy másik tweetben azt írta: “A befektetők támogatása megerősítést nyert”, hozzátéve: “az egyetlen ok, amiért ez nem biztos, az az, hogy a részvényesi szavazástól függ”.

Chen úgy döntött, hogy ezek a kijelentések valótlanok és meggondolatlanok voltak. Az esküdtszék fogja eldönteni, hogy Musk szavai számítottak-e a befektetőknek, hogy tudatosan cselekedett-e, és hogy megítél-e kártérítést és milyen összegben.

Az alperesek bírósági dokumentumokban közölték, hogy azzal fognak érvelni, hogy Musknak jó oka volt azt hinni, hogy az üzlet finanszírozása biztosított.

A milliárdos több alkalommal is találkozott Jaszir Al-Rumajjannal, a szaúd-arábiai állami vagyonalap ügyvezető igazgatójával a bírósági beadvány szerint, amely szerint Al-Rumajjan azt is elmondta, hogy Muskot a Tesla magánkézbe vételére buzdította, és akár 60 milliárd dolláros támogatást is felajánlott.

Musk a bírósági dokumentumok szerint az Oracle Corp (NYSE:ORCL) társalapítójával, Larry Ellisonnal és James Murdochcsal, a Fox Corp elnökének, Rupert Murdochnak a fiával együtt tanúskodhat az ügyben.

A tárgyalás várhatóan körülbelül három hétig tart.

Nem zavarja a részvényt

A Tesla részvényeseit nem izgatta túlzottan a dolog, közel 6 százalékot emelkedett az árfolyam. Ez persze nem egy elképesztő teljesítmény, tekintve, hogy a papír a maximális értékének 25%-át éri.

Forrás: investing.com