Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

BörzeZárás 2024. február 6. – Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.

Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,63 százalékkal, a STOXX 600 index 0,69 százalékkal emelkedett, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,77 százalékkal zárt magasabban. Londonban az FTSE 100 index 0,89 százalékkal erősödött, a DAX Frankfurtban 0,77 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 0,65 százalékkal végzett erősebben. Milánóban 0,49 százalékos, Madridban 0,59 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a kereskedés kedden.

Az indexeket elsősorban a vállalati eredménybeszámolók lendítették fel, de a német ipari megrendelések alakulása is pozitív meglepetéssel szolgált. A német ipari megrendelések 8,9 százalékkal, több mint három éve a legnagyobb mértékben emelkedtek decemberben az előző havihoz képest a novemberi stagnálás után. A piac 0,1 százalékos csökkenést várt havi bázison.

A BP olajipari óriás közel 6 százalékos emelkedéssel vezette az emelkedést Londonban, ami április óta a legjobb napon belüli árfolyamnyeresége volt, miután felülmúlta a City profitbecsléseit, és bejelentette, hogy felgyorsítja részvény-visszavásárlását.

A Kínában jelentős kitettséggel rendelkező vállalatok szintén emelkedtek, követve a kínai részvények piactámogató csomagok reményében bekövetkezett fellendülését. Az Anglo American és az Antofagasta egyaránt közel 2 százalékkal emelkedett, a Prudential több mint 3 százalékkal, az HSBC pedig 1,5 százalékkal.

Párizsban a TotalEnergies 1,7 százalékos növekedéssel az index élére emelkedett, követve a BP londoni teljesítményét.

A nyersolajjegyzések kedden az előző napi emelkedést folytatva kerültek feljebb az olajellátást esetleg megzavaró közel-keleti feszültség eszkalálódásával kapcsolatos aggodalmak közepette. A befektetők szoros figyelemmel követik Antony Blinken amerikai külügyminiszter közel-keleti látogatását. Mindemellett a globális olajkereslet alakulására vonatkozó várakozásokat beárnyékolja a küszöbön álló amerikai kamatcsökkentésnek adott egyre kisebb esély, valamint a kínai gazdasági fellendüléssel szemben felmerült kételyek.

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 0,83 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 73,38 dolláron, a Brent ára pedig 0,65 százalékkal emelkedett 78,49 dollárra.

Az arany két egymást követő napi csökkenés után kedden emelkedett, mivel a bíztató amerikai gazdasági adatok és a Fed jelzései mérsékelték a küszöbön álló dollárkamat-csökkentésnek adott piaci esélyeket.

Az arany spot ára 0,58 százalékkal emelkedett unciánként 2036,32 dollárra emelkedett.

A dollárindex lefelé korrigált a három havi csúcs közeléből, 0,19 százalékkal 104,25 pontra csökkent. Az euró november közepe óta a legalacsonyabb árfolyamánál ingadozik, jegyzése kedden 0,07 százalékkal emelkedett 1,0748 dollárra.