2024 május 30

Aggódhatunk a szigorítás miatt?

Közeleg az amerikai jegybank kamatdöntő ülése, ami nagyban befolyásolhatja a befektetők piacról alkotott képét. A döntés azonban az újonnan megjelent adatok fényében más lehet, mint amit eddig a piac árazott.

Erős munkaerőpiac, erős gazdaság

Lássuk mi az, ami fényében a Fed esetleg tovább szigoríthat. Először is az infláció, ami a fő szempont és ellenség a jegybank számára. Az inflációt azonban fűti a munkaerőpiac. Jelenleg az amerikai számok, legyen szó a munkanélküliségről, vagy a fizetésekről, nem az elvárt mértékben csökkennek, ami egy feszített gazdasági helyzetet jelez. Emellett a GDP is jobb lett a vártnál, ezzel feladva a leckét az amerikai jegybanknak, hiszen az erős gazdaság teret adhat a további kamatemeléseknek.

Shutterstock

Bankválság, bizonytalan tagok

A jegybanknak azonban bőven van érve a megállás mellett is. Az első és talán legnagyobb a bankválság ami még mindig nem oldódott meg. A magas kamatok feszítetté teszik a hitelpiacot, ezzel kirázva a rosszabb szereplőket.

Az infláció emellett kezd egy elfogadható tartomány felé haladni, vagyis a Fed számításai szerinti csatornába folyni.

A jegybank képviselői viszont igazán megosztottak. Ez igaz a jegybank elnökére Powellre is, aki pár hétig a megállásról, pár hétig egy lehetséges 25 bázispontról beszélt. Jelenleg a piac inkább egy 25 bázispontra számít.

Képek forrása: shutterstock