2024 február 21

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az USA GDP

A korábban becsültnél nagyobb mértékben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben éves összevetésben a  közzétett második becslés alapján.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) továbbra sem végleges adatként szerdán azt közölte, hogy a szeptember végével záródott három hónapban az amerikai bruttó hazai termék (GDP) évi 5,2 százalékkal, 2021 utolsó negyedéve óta a leggyorsabb ütemben bővült. Nagyobb mértékben az első becslés alapján közölt 4,9 százaléknál és a második negyedévben mért 2,1 százalékos növekedésnél. A növekedés fő hajtóereje a fogyasztói kiadások bővülése volt. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát. Így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

A harmadik negyedévben a fogyasztói kiadások az első becslésben közölt 4 százaléknál kevésbé, 3,6 százalékkal, azonban így is 2021 utolsó negyedéve óta a legnagyobb mértékben bővültek a második negyedévben regisztrált 0,8 százalékos növekedést követően. A lakáscélú és nem lakáscélú állóeszköz-beruházások, valamint a kormányzati kiadások felfelé módosítását részben ellensúlyozta a fogyasztói kiadások lefelé módosítása. A július-szeptemberi időszakban az export 6,0 százalékkal emelkedett. A második negyedévben mért 9,3 százalékos visszaesés után. Hasonlóképpen az import 5,2 százalékkal nőtt az előző negyedévi 7,6 százalékos csökkenést követően  ismertette a távirati iroda.

A lakáscélú állóeszköz-beruházások csaknem két éve először mutattak emelkedést (6,9 százalékosat. Az első becslésben szereplő 3,9 százalék helyett), a kormányzati kiadások pedig gyorsuló ütemben, 5,5 százalékkal nőttek. A nem lakáscélú állóeszköz-beruházások az első becslésben közölt 0,1 százalékos csökkenés helyett 1,3 százalékkal nőttek. A harmadik negyedévre vonatkozó, teljesebb adatokon alapuló „harmadik becslést” végleges adatként december 21-én teszik közzé.

Fotó: shutterstockcom