2024 május 26

A fejbőrük miatt aggodtak a legtöbben

Az elemzők által vártnál jelentősebben növekvő bevétellel és a vártnál kedvezőbb működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci Novartis gyógyszeripari vállalat.

A cég közzétett jelentésében azt közölte, hogy első negyedéves bevétele 10 százalékkal, 11,829 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakában jegyzett 10,798 milliárd dollárról. Az elemzők előzetesen alacsonyabb, 11,7 milliárd dolláros bevételre számítottak. A Novartis jelentése szerint a vártnál magasabb bevételhez hozzájárult a tartósan fennálló szívelégtelenség egyik fajtájának kezelésére szolgáló Entresto eladásainak kedvező alakulása, emellett a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott Kesimpta injekció, valamint a pszoriázis  a fejbőr kezelésére – is szolgáló Cosentyx eladásai is jelentősen bővültek.

A vállalat első negyedéves adózott eredménye éves összehasonlításban 25 százalékkal 2,688 milliárd dollárra, részvényenként 1,31 dollárra nőtt. Az egy évvel korábbi 2,150 milliárd dollárról, részvényenként 1,02 dollárról. A szakértők által kiemelten figyelt korrigált működési eredmény éves bázison 16 százalékkal 4,54 milliárd dollárra nőtt. Felülmúlta a 4,3 milliárd dolláros előzetes elemzői konszenzust. A kedvező eredmények hatására a Novartis javította idei eredményvárakozását. A svájci gyógyszergyártó közleménye szerint a korrigált működési eredmény alacsony kétszámjegyű százalékos bővülését várja. A 2024-es pénzügyi évben a korábban előrejelzett magas egyszámjegyű növekedést felfelé módosítva – ismertette a távirati iroda.

A Novartis részvénye mintegy 2,3 százalékos pluszban, 89,35 svájci frankon állt kedden 16 óra körül a zürichi tőzsdén.