2024 július 14

Várható-e fordulat 2024-ben a cégvezetéstől eltiltott személyek számában?

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.

A cégvezetéstől eltiltott személyek száma az OPTEN adatai alapján jelentősen csökkent 2023-ban. Felmerül a kérdés, hogy vajon ez a cégvezetők felelősségteljesebb hozzáállását tükrözi, vagy más tényezők állnak a háttérben. Úgy tűnik, mindkettő szerepet játszik. A cégvezetők vagyoni felelőssége jelentős, amit senki sem szeretne kockáztatni. Emellett az utóbbi időszak jogszabályi változásai is komoly hatást gyakoroltak rá. Jelentős változások történtek a felszámolási és kényszertörlési eljárások szabályaiban. Ezek azok az eljárások, amelyek révén a cég tulajdonosai és vezetői a megszűnés folyamán eltiltásra kerülhetnek.

A cégmegszűnések száma az idén is folyamatosan nő. A kényszertörlések tudatos felszámolásba terelése időben hosszabb lefutást eredményez, melynek hatása idén már „termőre” fordulhat. A 2022-es jogszabályi változások jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly a felszámolási eljárások száma meghaladta a 20 ezret. Ezek több mint 85 %-a kényszertörlési eljárásból származott. „Már látszik, hogy az új eltiltott vezetők száma idén várhatóan magasabb lehet a tavalyinál. Ez év májusáig közel 11 ezer cég szűnt meg felszámolási vagy kényszertörlési eljárás keretében. Ami tavaly májusig ennek mindössze a fele volt. Mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Miközben 2021-ben csupán 4 076 eltiltás került közzétételre, addig 2022-ben ez az érték már 6 655 főre emelkedett, majd tavaly kissé csökkent. Az új eltiltások száma még mindig messze elmarad a 12-13 ezres csúcsoktól, ami kedvező hír lehet a cégvilág számára. 

Az eltiltások száma továbbra is magasnak számít

Ugyanakkor az eltiltások száma továbbra is magasnak számít, és a jelenlegi összes eltiltásra vetített csökkenés részben technikai hatásoknak köszönhető. 2010 második felében több éven keresztül 12-13 ezer fő között mozgott az évente újként regisztrált eltiltott cégvezetői státusz, amihez képest az elmúlt évek adatai a normalizálódás irányába mutattak Magyarországon. Az OPTEN adatai alapján két év alatt felére csökkent 2023-ban az eltiltott személyek száma megközelítve a 20 ezres szintet. 

Az eltiltottak számának visszaesésében három tényező biztosan megfogalmazható. Elsődleges és legfőbb hatás a 2017-2018-ban kiszabott 5 éves eltiltások tömeges lejárata, melynek eredménye, hogy sok korábban eltiltott személy mára újra teljes jogú cégvezető és tulajdonos lehet. Fontos változás volt az eltiltás szabályainak 2019. január 1-től érvénybe lépett módosítása is, mely megmutatkozott abban, hogy ezt követően kevesebb lett az újonnan eltiltott személy. A változásnak köszönhetően az eltiltással potenciálisan érintett személyeknek már van lehetőségük felelősségük tisztázására és a tényleges eltiltás elkerülésére. A harmadik tényező a 2022 második felétől hatályos jogszabályváltozás, amely szigorította az egyszerűsített kényszertörlési eljárásokat, és jelentős részüket átterelte a felszámolási eljárásokba, ami időben eltolódást eredményezett.

Képek forrása: Shutterstock