2024 július 14

Mélyütés a lakásvásárlóknak és hitelfelvevőknek! Nagyot drágulnak a földhivatali díjak!

Durván megemelte az ingatlanvásárláshoz és lakáshitelekhez szükséges földhivatali ügyintézés díjait egy péntek este megjelent rendelet. Az ilyenkor elkerülhetetlen szolgáltatások díja 60 százalékkal nő július végétől – derül ki az ingatlannet összefoglalójából.

A péntek este megjelent Magyar Közlönyben a közigazgatási és területfejlesztési miniszter rendelete, amiben módosította a földhivatali ügyintézések díjait. Ezek között olyanok is vannak, amelyeket mindenképpen igénybe kell venni, ha valaki például ingatlant vásárol vagy lakáshitelt vesz fel, hiszen az ezzel kapcsolatos változásokat be kell jegyeztetni a tulajdoni lapra – írja a Bank360 Csoporthoz tartozó Ingatlannet.hu.

60 százalékos drágulás

A miniszternek nagyon vastagon fogott a tolla, hiszen a leggyakrabban és ingatlanvásárlásoknál kötelezően igénybe vett szolgáltatások díja 60 százalékkal fog drágulni július végétől, amikortól az új árakat alkalmazni kell.

A tulajdoni lapon történő módosulás változásbejelentésének díja a jelenlegi 6600 forintról 10 600 forintra drágul. Ezt egy ingatlanvásárláskor mindenképpen meg kell tenni, hiszen az addigi tulajdonost törölni kell a tulajdoni lapról, az újat pedig be kell jegyezni.

Ha valaki hitelből vásárol ingatlant, vagy a már meglévő ingatlanára vesz fel hitelt, akkor a bank jelzálogot jegyeztet be a tulajdoni lapra. Ennek díja jelenleg 12 600 forint, ami a rendelet értelmében 20 ezer forintra nő. A hitel kifizetésekor töröltetni kell ezt a jelzálogot a tiszta tulajdoni laphoz, ami ugyancsak drágul, hiszen ez változásbejegyzésnek számít.

Az adásvételi szerződés megkötéséhez és a lakáshitel felvételéhez egyaránt szükség van hiteles tulajdoni lapra az érintett ingatlanról. Ennek lekérése is jócskán megdrágul a rendelet értelmében. Az elektronikus formában lekért hiteles tulajdoni lap 3000 forint helyett 4800 forintba kerül majd. Ha pedig valaki papíron kéri ezt kiállítani, akkor 6250 forint helyett már 10 ezer forintot fizethet érte.

Ezek a kiadások az ingatlanok adásvételénél jellemzően az eladót terhelik, míg a változásbejegyzésé a vevőt. Hitelfelvételnél a jelzálogbejegyzés díját megfizettethetik az igénylővel. De ezt a költséget gyakran elengedik a bankok kedvezményként – hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

A társasház-alapítás bejegyzésének díja társasházi tulajdoni különlaponként 6600 forint, de legfeljebb összesen 100 ezer forint jelenleg. Ez az áremelés után 10 600 és 160 ezer forintra drágul. Ugyanígy nő a díja a társasházi alapító okirat módosítása esetén – ha a módosítás a társasház tulajdoni különlapjait érinti – a módosítás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének társasházi különlaponként. Ezek a tarifák érvényesek az ingatlanszövetkezetekre is.

A rendelet a 60 százalékos áremelést alkalmazza a ingatlanügyi hatósági eljárásban keletkezett iratokról készített hiteles papíralapú másolatért, kivonatért, továbbá a hiteles elektronikus másolatért kért díjban is. Ezekért ugyanis A/4-es oldalanként a jelenlegi 100 forint helyett 160 kell majd fizetni.

Képek forrása: Shutterstock