Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Széles választék és visszafogott kereslet jellemezte az első negyedévben az ingatlanpiacot

Széles választék, visszafogott kereslet és minimális áremelkedés jellemezte az idén az első negyedévben az ingatlanpiacot – közölte az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

Az ingatlanhirdetési portál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves adatai és több mint 250 ezer lakáshirdetés alapján rámutatott, hogy az év első három hónapjában több mint 30 százalékkal kevesebb használt lakás cserélt gazdát. A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta az adásvételek számának csökkenése várható volt, a bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok miatt.

Az adásvételek száma a múlt év eleje óta negyedévről negyedévre csökken, az eladó lakóingatlanok kínálata viszont fokozatosan bővül. Ezért a szakértő arra számít, hogy idén 100-110 ezer lakás cserélhet gazdát, szemben a tavalyi több mint 130 ezres forgalommal. Az első negyedévben a használt lakások árai országos szinten átlagosan 1,9 százalékkal nőttek a múlt év utolsó három hónapjához képest – ismertette az ingatlan.com. Balogh László a közleményben megjegyezte, hogy a legfrissebb adatok szerint 2023 első három hónapjában 9 százalékkal voltak magasabban a lakásárak, mint egy évvel korábban. Az éves szintre vetített 9 százalékos lakásdrágulás már sokkal mérsékeltebb tempót mutat a korábbi évek 15-25 százalékos üteméhez képest. Arra is kitértek, hogy a fővárosban július végén 942 ezer forint volt az eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára, ami a januári szinthez képest 1 százalékos emelkedés. A vármegyeszékhelyeken ugyancsak 1 százalékkal 595 ezer forintra nőtt az átlagár, Pest vármegyében 690 ezer forinton stagnált. Ugyanakkor jelezték, a vármegyeszékhelyek piacain komoly különbségek láthatóak. Példaként említették, hogy Egerben 8 százalékkal 564 ezer forintra, Salgótarjánban 5 százalékkal 263 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár az év elejéhez képest. Nyíregyházán, Kecskeméten és Zalaegerszegen egyaránt 4 százalékkal emelkedtek a kínálati árak, így július végén 500-583 ezer forintnál jártak. Ezzel szemben Szombathelyen és Győrben 2-2 százalékkal 553 ezer és 743 ezer forintra, Miskolcon pedig 3 százalékkal 406 ezer forintra süllyedtek az átlagos négyzetméterárak.

Balogh László szerint továbbra is mérsékelt forgalmat tükröző új egyensúlyi helyzetben van a lakáspiac. A jelentős kínálathoz egyelőre nem társul megfelelő kereslet. Ebben némi változást hozhat, hogy több ezer család dönthet még idén a lakásvásárlás előrehozása mellett, annak érdekében, hogy kihasználják a nagyobb városokban elérhető csokot és az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket – fogalmazott a szakember az ingatlanhirdetési portál közleményében.