2024 június 20

Oroszországban a vártnál nagyobb mértékben bővült a gazdaság teljesítménye

Oroszországban a vártnál nagyobb mértékben bővült a gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben éves összevetésben. Eközben a szakértők által becsült mértékben nőtt az áprilisi éves infláció.

A statisztikai hivatal adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Ez megegyezett a gazdaságfejlesztési minisztérium által várttal és jócskán felülmúlta a jegybank 4,6 százalékos előrejelzését. Az elemzői várakozásokban némileg kisebb, 5,3 százalékos növekedés szerepelt az idei első negyedévre a tavalyi utolsó negyedévi éves szintű 4,9 százalék után.

Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt a 2022. évi 1,2 százalékos csökkenést követően. Az orosz jegybank áprilisban az addigi 1-2 százalékról, 2,5-3,5 százalékra módosított a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. Ugyancsak a statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban az éves szintű infláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 7,8 százalékra nőtt a márciusi 7,7 százalékról.

befektetés hozam

A havi szintű növekedés 0,4 százalékról 0,5 százalékra gyorsult. Az élelmiszerek ára havi szinten 0,49 százalékkal, éves szinten 8,33 százalékkal emelkedett a múlt hónapban. A nem élelmiszertermékek 0,41 százalékkal drágultak áprilisban havi és 7 százalékkal éves összevetésben. A szolgáltatások áremelkedése márciussal összevetve 0,62 százalék, tavaly áprilishoz képest 8,12 százalék volt. Az orosz központi bank áprilisban 4,3-4,8 százalékra emelte idei inflációs várakozását az addigi 4-4,5 százalékról.

Képek forrása: Shutterstock