2024 június 20

A pénzügyi bűnözés elleni küzdelemben erre van szükség

A pénzügyi szolgáltató központoknál (bankok, biztosítók) hatékony, rugalmas és információvezérelt kockázatértékelésre van szükség a pénzügyi bűnözés (például a csalások) elleni küzdelemben. Állítja a Deloitte tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Horváth Csaba, a Deloitte pénzügyi bűnözéssel foglalkozó csapatának szakértője elmondta, hogy a kockázatértékelés a biztosítók és a bankok számára egyet jelent az őket érintő veszélyek azonosításával és a felmerülő problémák megoldásával. Ebben kiemelt szerepet kap a ügyfelek átvilágítása. Ennek során az érintettekről a pénzintézet kockázati profilt alkot, amelyben vizsgálják egyebek mellett az ügyfelek állampolgárságát, jövedelemigazolását, azt, hogy van-e köztartozásuk.

Céges számla nyitásánál azt is ellenőrzik, hogy az adott vállalkozás milyen ágazatban dolgozik. A szerencsejátékkal foglalkozó cégeket például a bankok kockázatosabbnak ítélik más cégekhez képest. A bankok az adatok kiértékelését követően a cégeknél és magánszemélyeknél is alacsony, közepes vagy magas kockázatúnak jelölhetik az adott ügyfelet.

Fontos azonban tudni, hogy e kategóriák átjárhatóak. Hiszen a bankok folyamatosan monitorozzák az ügyfelek számláit, vizsgálják például, hogy kikkel üzletelnek, érkeznek-e nagyobb összegek a számlára bizonytalan forrásból. Mindezek vizsgálata törvényi kötelezettségük is – jegyezte meg a szakértő. Azonban rámutatott: a pénzügyi bűnözéssel összefüggő fenyegetések folyamatosan változnak és egyre összetettebbé válnak, például a mesterséges intelligencia megjelenésével.

Ezért Horváth Csaba szerint a bankoknak a törvényileg követelt minimumtól el kellene mozdulniuk az információvezérelt, proaktív, dinamikusan változó kockázatértékekés felé, hogy a mostaninál jóval pontosabb képet kapjanak az ügyfeleik által őket érintő veszélyekről. A proaktív kockázatértékelési megközelítésre áttérés egyesíti a belső forrásokból származó információkat a nyílt forrásból származó, illetve a köz- és magánszféra közötti információmegosztó platformokon elérhető információkkal – ismertetik a közleményben.

A tanácsadó cég szerint elengedhetetlen egy továbbfejlesztett módszertan bevezetése is a fenyegetések változó környezetének kezelésére. Ez magában foglalja az eredendő kockázat értékelését és számszerűsítését, valamint a jelenlegi kontrollok hatékonyságának értékelését. A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Ez segít csökkenteni a kockázatok kezelésével és a változásokra való reagálással kapcsolatos, gyakran jelentős költségeket – emeli ki a Deloitte. A Deloitte könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat nyújt állami és magáncégek részére egyaránt.

Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte segíti ügyfeleit, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak.

Képek forrása: Shutterstock