2024 május 25

Ismét rekordot döntött az Eximbank

Az Eximbank Zrt. hitelfolyósításainak értéke tavaly közel 1444 milliárd forintra ugrott, a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladva, a hitelállomány 50 százalékos emelkedéssel megközelítette a 2500 milliárd forintot – közölte az állami tulajdonú pénzintézet.

Stabil pénzügyi mutatók

A bank mérlegfőösszege több mint 74 százalékos növekedéssel 3642 milliárdra forintra nőtt 2023 végére. Az adózás utáni eredménye 18,5 milliárd forintra nőtt az előző évi 2,25 milliárd forintról. A növekedést a bank stabil pénzügyi mutatók mellett valósította meg: magas tőkeellátottság és likviditás, javuló portfólióminőség és pozitív eredmény jellemezte működését – emelték ki a közleményben. A tájékoztatás szerint a rekordnak számító tavalyi hitelkihelyezést a kedvező kamatozású hitelprogram-konstrukciók iránti erős kereslet, valamint a bővülő közvetlen belföldi finanszírozás magyarázza.

Óriási szerepet játszott a Baross Gábor Hitelprogram

A kimagasló teljesítményben fontos szerepet játszott a 2023-ban indult, 1000 milliárd forintos keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram – írták a közleményben. Hozzátették, hogy a rendkívüli érdeklődés miatt a hitelprogram finanszírozási keretét 2024 elején további 200 milliárd forinttal megemelte a kormány. Kiemelték: az EXIM hitelprogramjának vállalati hitelezésben nyújtott jelentős szerepét mutatja, hogy 2023. március és 2023. december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28 százalék), 868 milliárd forintot a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében szerződött hitelek adták – ismertette a távirati iroda.

Az expanzív hitelezési tevékenység forrását az Eximbank a hitelfelvétel mellett elsősorban a hazai és közel egy évtized után a nemzetközi piacokon történő újbóli kötvénykibocsátásokkal biztosította, kiemelt befektetői érdeklődés mellett – írták. 2023 tavaszán a magyar tőkepiac történetének egyik legnagyobb, 1,25 milliárd dollár értékű kibocsátását hajtották végre. Ősszel pedig a társaság 1 milliárd euró értékű kötvényét jegyezték le a befektetők. Tavaly az EXIM Magyarország ügyfeleinek száma 15 százalékkal 3344-re nőtt.

Felpattantak a 2022-es gyenge évet követően

Az EXIM intézménypáros másik tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) a 2022-es alacsonyabb aktivitást követően tavaly tovább növekedett, mérlegfőösszege és biztosítói kötelezettségvállalási állománya 11 százalékkal emelkedett – közölték. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.), ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani.

Képek forrása: Shutterstock