2024 július 20

Rettegésben tart minket az OPEC – jöhet a drágább benzin?

Hatalmas pánik uralkodik Magyarországon a benzin jövője miatt. Bár a forint sokat erősödött a héten, örömünk nem teljes, hiszen rémisztő méreteket ölt a jelenlegi olaj rali. Egyelőre nem látni a fényt az alagút végén. Az olaj árfolyama erősen kihat a benzin drágulására is, ezzel megnehezíti rengeteg ember életét. Mindenki nagy figyelemmel követi a legfrissebb híreket, hogy még a legújabb drágulás előtt elmenjenek tankolni, hiszen az utóbbi hetekben kétszámjegyű változásokat figyelhetünk meg két nap árfolyama között.

forint

Az OPEC júniusi döntése indította el az olaj raliját, amely azóta 15 dollárt emelkedett. Nem csoda tehát, hogy két hét leforgása alatt a 95-ös benzin is majd 40 forinttal drágult. Ezek között nem egyszer volt, hogy a holtankoljak.hu 10 forint feletti emelkedést jelentett be. Egy nagyobb tankolásnál ez már komoly különbségeket jelent. Ha eddig azt hittük, hogy az üzemanyagárak magasak, akkor most kapaszkodjunk, mert úgy tűnik az OPEC mindent megtesz az árak magasan tartásáért. Magyarország helyzetén most csak a forint segíthet. Bár július végére az összeomlás szélére került a forint és sokan már a 400 feletti eurót várták, a héten végre összeszedte magát. Ez adott némi reményt az autósoknak.

Az OPEC fogságába esett a benzin, egyelőre az autósok húzzák a rövidebbet

A szakértők véleménye szerint szeptemberben még 650 forint alatt tudunk maradni. A benzin és a gázolaj drágulásának jelenlegi tempója viszont arra enged következtetni, hogy a 700 forintos szint elérése sem lehetetlen a következő félévben. A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy az olaj iránti kereslet 2023 második felében emelkedni fog. Ez pedig tovább fűti majd az olaj raliját. Közben az OPEC folyamatosan visszafogja a termelését. Csütörtökön a Brent árfolyama egészen 88 dollárig hasított, ezzel fél éve nem látott magasságokba tört.

Az OPEC-től tehát nem várhatunk segítséget. A Szaúdi Energiaügyi Minisztérium forrásai szerint a Királyság szükség esetén még alacsonyabb termelési kvótára kapcsolhat. Bár a júliusi csökkentést már egészen a szeptemberi hónap végéig meghosszabbították, és az olajárak hatalmasat raliztak, az OPEC mégsem dől hátra. „Ez a további önkéntes csökkentés az OPEC tagok által az olajpiacok stabilitásának és egyensúlyának támogatása céljából tett elővigyázatossági erőfeszítések megerősítésére szolgál.”

Címlapkép forrása: Shutterstock