2024 július 20

Olaj pánik – még a háború előtt történt utoljára hasonló

OPEC találkozó után eléggé felforrt a hangulat az olaj piacán, és a csoporttól nem várhatunk segítséget. Elkötelezettek az olajárak emelése mellett, és a júniusban bevezetett csökkentést folyamatosan meghosszabbítják. Ezzel egyre nagyobb nyomás alá helyezik az olajpiacot. A kínálat csökkent és a keresleti kilátások javultak, és ez az elmúlt hetekben kilőtte az árfolyamot. A háború előtt volt utoljára hasonló szériája az olajnak, amikor 2021 végén, 2022 elején nyolc egymást követő zöld heti gyertyát alakított ki.

Elszabadultak az árak, az olaj ralija nem csendesül

Egyelőre ez még „csak” zsinórban a hetedik hét volt, amit zöldben zárt az olaj, viszont a szakértők nem számítanak enyhülésre. Ennek egyik fő oka, hogy Szaúd-Arábia az önkéntes 1 millió hordós júliusi csökkentést már egészen a szeptemberi hónap végéig meghosszabbította. Az árak feltornázása tehát folytatódik. Ezen felül a Szaúdi Energiaügyi Minisztérium forrásai szerint a Királyság szükség esetén még alacsonyabb termelési kvótára kapcsolhat. Ez miatt aztán a szakértők nem zárják ki azt sem, hogy 2023 második felében újra 100 dollárig emelkedhet egy hordó olaj árfolyama. Június óta körülbelül 20 százalékkal drágultak a referenciaértékek, és fél éve nem látott magasságba kapaszkodott a Brent és a WTI árfolyama.

Pánik alakult ki a piacon. A Nemzetközi Energia Ügynökség információi szerint a nagy mennyiségű termeléscsökkentés és az olaj iránti kereslet növekedése a tartalékok éles esését eredményezte. Az ügynökség hatalmas veszélyre figyelmeztet. Szerintük, ha az OPEC fenntartja a jelenlegi termelési céljait, akkor az olajkészletek a harmadik negyedévben napi 2,2 millió hordóval, és a negyedikben pedig napi 1,2 millió hordóval csökkenhetnek, tovább fűtve az olaj raliját. A kereslet emelkedése is ellenünk dolgozik de az IEA szerint az olaj árfolyamának ralija 2024-ben enyhülhet, hiszen jövőre a keresletnövekedés várhatóan napi 1 millió hordóra lassul. Az amerikai gazdasági adatok ezen a héten tovább emeltek a piaci szentimenten. A legfrissebb adatok arra engedtek következtetni, hogy a Fed közeledik a kamatemelések időszakának végéhez.

Címlapkép: Shutterstock