2024 június 14

Benzin – éles fordulat után érkezik a 700-as üzemanyagár?

Egyre rosszabb helyzetbe kerülnek az autósok, hiszen megállíthatatlanul drágul a benzin ára. A legfontosabb mozgatórugók sötét jövőt jósolnak, és az eddiginél is jobban elszállhatnak az üzemanyagárak. A Nemzetközi Energia Ügynökség múlt heti jelentését követően több helyen is olvashattuk, hogy Amerika annyi olajat termel, hogy az OPEC már lassan megfullad benne. Pár nappal ezelőtt viszont fordult a kocka, úgy tűnik most csattan majd rajtunk az OPEC bosszúja. Egyre nagyobb összegeket hagyunk ott a kutakon. A benzin ára több hónapja nem volt ilyen magasan, és a legfontosabb mozgatórugók alapján a rémálom még nem ért véget. A forint egyre erőtlenebbé vált az elmúlt napokban, miközben az olaj ára az elmúlt 3 hónap egyik legmagasabb szintjére ugrott. Nagy veszélyben van a benzin és a gázolaj árfolyama?

forint erősödés

Benzin – mégsem Amerika lesz a megmentőnk?

Az OPEC-nek hatalmas fejtörést okozott Amerika. A vágások miatt a kartell piaci részesedése 2016 óta nem látott mélységbe süllyedt. Amerika viszont több olajat termelt, mint a történelem során bármely ország. Az OPEC csoport két szék közé esett, hiszen egyrészről csak a vágásokkal tudja megemelni az olaj árát, viszont ezzel részesedése tovább zuhan. Másrészről viszont Amerika és más, OPEC csoporthoz nem tartozó országok rendesen felcsavarták a termelésüket.

A természet viszont megálljt parancsolt Amerikának. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége szerint a nyersolajkészletek 9,2 millió hordóval csökkentek a múlt héten, és az oly sokszor emlegetett napi 13 millió hordós termelés is visszaesett 1 millió hordóval. Ennek fő oka a kemény téli időjárás volt. Ennek örülhet az OPEC, hiszen egy lépéssel közelebb kerültünk az előrejelzésükhöz, mely szerint 2024-ben erős keresletemelkedéssel kell számolnunk. Ebben az esetben viszont az olajárak is rohamos emelkedésnek indulhatnak. A szakértők árgus szemekkel követik a nagyhatalmak csatáját, hiszen a pénztárcánk sorsa forog kockán.

Deviza – A dollár rendesen megcsapkodta a forintot

Három hónapja nem látott szintre emelkedett a forint a dollárral szemben hétfőn. A magyar fizetőeszköz nem bírt a zöldhasúval. Bár a keddi napon zuhant egy nagyot a dollár, az USD/HUF keresztárfolyam emelkedő tendenciája ezzel még nem tört meg. Mi segítheti az ilyen borús időkben a hazai benzin árfolyamának mérséklődését. Jelenleg a legfontosabb mozgatórugók mind a drágulás irányába mutatnak. Nem meglepő tehát a holtankoljak.hu jelentése sem, mely szerint szerdától újabb drágulás érkezik. Január utolsó napján a benzin és a gázolaj árfolyama is bruttó 7-7 forinttal emelkedik majd. Fontos hét előtt állunk, viszont sovány vigaszként megemlíthetjük a forint mai területszerzését.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!