2023 december 10

Az Izrael-Gáza konfliktus miatt csillog az arany

Elképesztő jelenetek tanúi lehettünk az arany piacán. Hét hónapja nem zárt ilyen jó hetet a nemesfém. Az októberi hónap elején még a szakadék szélén állt az arany, azonban most visszanyerte a csillogását. Vajon a háború okozta pánik feljebb tudja nyomni az arany árfolyamát? Sikerülhet a bikáknak tovább vinni a momentumot? Már idén megérkezhet az előre jelzett rekordérték?

Az izraeli konfliktus mentette meg az aranyat

Másfél héttel ezelőtt borzasztóan rossz helyzetben volt az arany. A nemesfém árfolyamát a szakadék széléről a háború okozta aggodalom mozdította el. Bár várható volt kisebb rali, hiszen fontos támogatásig esett le a sárgafém, amikor megközelítettük az 1800-1820 dolláros szinteket, azonban a mostani rali túllőtt a várakozásokon. Sokan elvetették már azt a nézetet, amelyről még szeptemberben beszéltek a szakértők. Szerintük, ha a Fed nem emeli tovább az irányadó kamatot novemberben, az igazi katalizátorként szolgálhat. Egyes elemzők arról számoltak be, hogy akár már decemberre minden idők legmagasabb szintjén láthatjuk az arany árfolyamát. A legmerészebb elképzelések szerint 2024-ben a rali egészen 3000 dollárig repítheti az aranyat. Ezt az elképzelést kezdte elvetni a piac, miután az arany árfolyama két hét alatt 1970 dollárról lezuhant egészen 1820-ig. Most azonban a háború megváltoztathatja a játék szabályait.

Az amerikai gazdaság adatai tovább emelték az arany árfolyamát

Ahogy az Izrael és a Hamász közötti közel-keleti konfliktus fokozódott, hatalmas lett a kereslet a biztonságos nemesfém után. Az, hogy Izrael a légi csapások után a földi művelet felé fordult csak felerősítette a már meglévő félelmeket. Így került újra látótávolságon belülre a 2000 dolláros határ. Ha a geopolitikai helyzet tovább romlik, akkor egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ezt a szintet is elérjük. A geopolitikai helyzeten túl az amerikai gazdasági mutatók is az aranynak kedveznek. Havi szinten a fogyasztói árindex a 0,3 százalékkal számoló elemzői előrejelzéseket meghaladva 0,4 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 0,6 százalék után. Az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés éves összevetésben 3,7 százalék volt augusztus után szeptemberben is. Pár hete azon várakozások voltak túlsúlyban, hogy a Fed novemberi ülésén még lesz egy kamatemelés, azóta viszont ezek a várakozások enyhültek, hozzájárulva az arany ralijához.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!