2023 december 07

Javult a hangulat – fontos lépést tett az ezüst

Az ezüst elkerülte az összeomlást, a befektetők megnyugodhattak. Jó hetet zárt a nemesfém, azonban komoly kihívások várnak rá ezen a héten is. Vajon a háború okozta aggodalmak feljebb tudják nyomni az ezüst árfolyamát? Sikerülhet a bikáknak újabb szép teljesítményt letenni az asztalra?

A dollár továbbra is remekel, de a háború segített az ezüstnek

Bár volt kétség afelől, hogy van-e még erő dollár indexben, azonban a múlt héten megmutatta, hogy nem szabad még leírni. Bár a hetet eléggé gyengén kezdte, a pénteki zárásra már újra bőven a 106-os szint fölé kerültünk. Bár az októberi hónap első hetét pirosban zárta, ezzel egy 11 hete húzódó sorozatot tört meg, a múlt héten ezt javította. Ennek ellenére az ezüst is jelentős profitra tudott szert tenni. A háborús körülmények között kevésbé volt érezhető a dollár és az ezüst közötti negatív kapcsolat. A nemesfém árfolyama több, mint egy dollárt emelkedett a múlt héten, ennek nagyrészét a pénteki kereskedés alatt. A múlt hetet pont egy fontos ellenállás alatt zárta, így a héten nagy feladat vár a bikákra.

Mire számíthatunk a héten?

A hét legnagyobb kérdése, hogy az ezüst meg tudja-e tartani ezt a momentumot. Nehéz dolga lesz, hiszen néhány nagyon fontos mozgóátlag található a jelenlegi ár felett. Az 50 és a 200 napos EMA áttörése szükséges ahhoz, hogy 23 dollár fölé tudjunk törni. Ezekre a szintekre sokan figyelnek majd, ezért a szakértők rengeteg volatilitásra számítanak. Abban az esetben, ha sikerülne áttörni az megnyithatja az utat egészen 24,5 dollárig, ami a december és február között húzódó konszolidációs zóna felső határa volt. Ehhez nagyon közel található még egy nagy ellenállás, ez pedig nem más, mint a kritikus 25 dollár, amelyet már 5 hónapja nem tudtunk áttörni. Természetesen nem szabad kizárni a déli irányba történő elmozdulást sem. Ha a bikák szeretnének kicsit megszusszanni, vagy ha elfogyott a momentum, akkor a 22 dolláros kerek szint adhat támogatást az árfolyamnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!