2023 december 10

Vihar az ezüst piacán – Meddig tart még a rossz idő?

Egyre rosszabb hangulat uralkodik az ezüst piacán, a befektetők aggódnak a nemesfém épségéért. Pénteken sikerült elkerülni a katasztrófát, miután az ezüst megtartotta a 21 dolláros szintet. Ez a kisebb rali már nagyon érett, és a befektetők talán nyugodtabban tudtak elvonulni a hétvégi zárásra. Most azonban újabb hétre virradunk, és hatalmas kihívás előtt áll az ezüst.

A dollár megtörte a csendet, három hónapja nem történt ilyen

Volatilis hétnek nézünk elébe. Egyrészről ott van a dollár index, amely az utóbbi hetekben töretlenül haladt észak fele, azonban a múlt héten váratlan fordulat történt. A heti grafikonon láthatjuk, hogy zsinórban 11 zöld gyertya után a múlt hetet pirosban zárta. Jelentheti vajon ez a szentiment változásának kezdetét? Egyelőre a szakértők inkább egy kisebb korrekciónak neveznék, hiszen még bőven a kritikus 105-ös szint felett maradtunk.

A piacnak viszont azt is szem előtt kell tartania, hogy az Egyesült Államok gazdasága a vártnál erősebben teljesít, és ez azt jelenti, hogy az ezüst iránti kereslet is megemelkedhet. A szakértők ezért nem zárják ki a rali esélyét sem, azonban hozzátették, hogy egyelőre ezeket inkább csak rövid távon látják jelentkezni. Hosszabb távon a grafikonok szerint akár még a 20 dolláros kerek szint átlépése sem elképzelhetetlen.

Jelentős veszteség a pénteki magabiztosság ellenére is

Bár a pénteki kereskedés jóra sikeredett, nem szabad elbízni magunkat. Nagyon nehéz helyzetben vannak a nemesfémek. A dollár index 10 hónapja nem látott magasságban van. A nemesfémek egyik legnagyobb ellensége, a kamat további rossz hírrel szolgált, hiszen a Fed magasan tartotta az irányadó kamatlábakat. Ahogy azt említettük az ipari felhasználása miatt azonban egy fokkal jobb helyzetben van, mint az arany. Ahhoz viszont, hogy ez feljebb tudja nyomni az árfolyamot szükség van az erős gazdaságokra, és a kereslet emelkedésére.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!